- e-lect.net - http://e-lect.net -

Димна завеса

Posted By Юри Иванов On 21/03/2015 @ 2:03 pm In Екология,Най-важното | 1 Comment

Въпреки че много хора осъзнават, че България има проблем с тютюнопушенето [1], малцина са наясно с реалните му размери. Всяка година повече от 17 800 българи умират от болести, причинени от пушенето, което значи, че то е отговорно за над 17 процента от всички смъртни случаи в страната. По брой на изпушени цигари на глава от населението пък заемаме незавидното второ място в света [2], отстъпвайки единствено на Сърбия. Процентът на мъжете, пушещи в България е с 40.8 пункта по-висок от този в други държави със сходно ниво на икономическо развитие. Този на жените – с 31.5 пункта.

[3]Тютюнопушенето е толкова ефективен убиец, че по най-оптимистични пресмятания е отговорно за над 30 процента от отрицателния прираст в страната в последното десетилетие и половина. То струва скъпо и на системата на здравеопазването у нас (колко точно е отворен въпрос в тази статия, тъй като не успях да намеря точните данни).

На този фон е проява на невероятен цинизъм, че 2015 е деветата поред година, в която българските власт продължават да субсидират производството на тютюн, след като трябваше да са приключили с тази практика след влизането ни в ЕС през 2007, и втората поред година, в която субсидиите за тютюнопроизводители надхвърлят 100 милиона лева. За 9 години в бранша директно са потънали над 700 милиона от парите на данъкоплатците, а още стотици милиони са похарчени за борба с вредните ефекти, за които тези субсидии допринасят.

Във време, в което държавният бюджет е в постоянен дефицит, а смъртността в България е една от най-високите в света, е проява на изключителна безотговорност към джоба и здравето на българските граждани да се наливат пари в тютюневата индустрия – дори без да споменаваме ефекта от тази политика върху обикновените хора, заети във въпросната индустрия, които, твърди се, продължават да са бедни, лишени от перспектива и закрепостени от онази политическа партия, отдавна превърнала се в синоним на корупцията у нас.


Article printed from e-lect.net: http://e-lect.net

URL to article: http://e-lect.net/?p=10348

URLs in this post:

[1] България има проблем с тютюнопушенето: http://www.tobaccoatlas.org/country-data/bulgaria/

[2] По брой на изпушени цигари на глава от населението пък заемаме незавидното второ място в света: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_cigarette_consumption_per_capita

[3] Image: http://e-lect.net/wp-content/uploads/2015/03/Smoking-Kills.jpg

[4] Image: http://www.facebook.com/share.php?u=http://e-lect.net/?p=10348

Copyright © 2010 e-lect.net. All rights reserved.