This option will reset the home page of this site. Restoring any closed widgets or categories.

Reset

Наръчник на пропагандиста

PropagandaСпоред един много стар виц новината, че бай Иван от нашето село спечелил Мерцедес от лотарията била вярна, ама не съвсем, защото: 1) не е бай Иван, а бай Петър, 2) не е от нашето село, а от съседното, 3) не е Мерцедес, а Москвич и 4) не го спечели, ами го прегази. Може би защото все пак е лидер на една отдавна остаряла партия, Михаил Миков по всичко личи се е вдъхновил от подхода към представянето на информация, илюстриран в този виц, за коментара си по повод пенсионните промени, приети от парламента преди няколко дни.

Въпросният коментар изглежда по този начин: „По тъмна доба продължава заседанието на парламента. Възрастта за пенсиониране беше увеличена на 67 години“ и, разбира се, е верен, ама не съвсем, защото 1) каквото и да са правили депутатите по тъмна доба, новините за приетите промени се появиха в онлайн медиите около 19 часа (а може би и по-рано), когато навън все още е светло (като, естествено, не можем да отречем възможността преумората от тежкия шестчасов работен ден и/или алкохолният натиск така да са замъглили погледа на коментиращия, че той наистина да си мисли, че около него се стъмва); 2) годините не са 67, а 65; и 3) възрастта за пенсиониране не беше увеличена дори на 65 години, а беше прието тя да нараства поетапно в следващите над 2 десетилетия, докато достигне този праг през 2037 година.

Най-интересно при този долнопробен подход в представянето на информацията е, че той е само поредната илюстрация, че в БСП окончателно са се отказали от амбицията да привлекат интелигентна аудитория и все по-често третират собствените си фенове с презрение, което дори те по всяка вероятност не заслужават. Нито един човек, който претендира, че уважава слушателите/читателите си, никога не би тръгнал да ги манипулира на толкова елементарно ниво – особено при положение, че днес, за разлика от любимата на червените активисти епоха на „народната“ република, всеки лесно може да провери информацията си в два или повече алтернативни източника.

Остава отворен въпросът дали това, че се отнасят с потенциалните си избиратели като с идиоти ще донесе електорален успех на функционерите в БСП. Като се има предвид, че Атака е единствената партия, постигнала нещо подобно – но пък тя съзнателно се таргетира точно към онези групи български граждани, които независимо от привидните им пристрастия, ги мързи да мислят – отговорът, според мен, е по-скоро отрицателен.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect, по e-mail (по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook или да последваш фийда му в Twitter. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

Коментирай