This option will reset the home page of this site. Restoring any closed widgets or categories.

Reset

Варна преди Uber

Няколко новини от морската ни столица през последните седмици нагледно показаха грозното лице на случващото се там, където пазарът е задушен от безсмислени регулации. В началото вероятно като следствие от спада на цените на бензина и дизела във Варна една таксиметрова компания реши да намали тарифите, което моментално доведе до сблъсъци и заплахи със саморазправа. Впоследствие институциите, вместо да защитят правото на компанията да ценообразува така както пожелае – в и без друго излишните рамки, определени от самите тях – стигнаха до „компромисното“ решение да увеличат „минималната цена“ почти до нивото, на което така или иначе масово работят такситата в града.

Varna Before UberПредвидимият резултат е, че варненските потребители на таксиметрови услуги не само по никакъв начин не могат да се възползват от падащите цени на горивата (което всъщност се отнася и за потребителите в България като цяло), но и са лишени от възможността по принцип да избират между цена и качество, която по начало е полезна за огромното мнозинство от хората – включително онези превозвачи, които си вършат работата професионално.

Решението на местните власти да вдигнат нормативно определената минимална цена е взето с аргумента, че така се подпомага „оцеляването“ на няколкостотин или няколко хиляди местни таксиметрови шофьори. Този аргумент сам по себе си е неверен – шофьорите на таксита както всички нормални хора има възможността да си потърсят друга потенциално по-печеливша работа, ако се окаже, че потребителите нямат нужда от тях в тези количества. Още по-странно е, че тезата „да подкрепим малка група хора напук на всички останали“ хич не се приема безкритично, когато стане въпрос за много други стопански сфери в България.

(Например, лично аз се съмнявам, че самите таксиметрови шофьори биха застанали зад едно евентуално повишаване на цената на тока, за да помогнат за „оцеляването“ на работещите в електроразпределителния бизнес, или пък двойно по-скъпите винетки, за да са сигурни, че могат да оцеляват, да кажем, родните полицаи.)

Положителен от моя гледна точка е фактът, че все повече български граждани се обявяват против грозната и граничеща с корупция практика да се приемат нормативни актове в защита на този или онзи бизнес, и в ущърб на потребителите. В крайна сметка, каквото и да е финалното решение на Общинския съвет във Варна по „таксиметровия“ казус, статуквото ще се запази най-късно до онова, надявам се, близо бъдеще, в което Uber (или друга подобна на него компания) ще се завърне на пазара у нас и ще прояви интерес към морската ни столица.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect, по e-mail (по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook или да последваш фийда му в Twitter. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

Коментирай