- e-lect.net - http://e-lect.net -

Коледна приказка: 2016

Posted By Юри Иванов On 27/12/2016 @ 11:42 am In Най-важното,Редакционно | No Comments

christmas-tale [1]Не е лесно да го призная, но когато бях по-малък, бях и значително по-самовлюбен. Светът се въртеше около мен, а всяко мое прозрение – разбира се – беше абсолютна истина, която не подлежеше на оборване. Иска ми се да вярвам, че фактът, че днес не е съвсем така, е резултат от някакво израстване, обаче все по-често забелязвам онези черти на миналото си „аз“, с които не се гордея особено, у „големите“ хора. Сякаш правилото е, че колкото повече време минава, толкова повече закостеняват нечии позиции, толкова по-нетърпим към различието става човек и в толкова по-голяма степен се стеснява кръгозорът му.

Ако това наистина е така, аз (все още) съм изключение и се надявам да продължа да бъда такова, колкото се може по-дълго. С времето се понаучих, че дори да има абсолютна истина, вероятността да я познавам е относително малка, и разбрах, че ако искам да продължа да се развивам, трябва – както казва клишето – да слушам повече, за да разбирам, и по-малко, за да отговарям. За съжаление, виждам точно обратното у много други интелигентни хора. В резултат споровете онлайн във все по-голяма степен ми приличат на сблъсъци на характери, а не на размяна на позиции.

Колкото повече осъзнавам колко обхватен е светът на идеите, толкова по-смешно ми звучат претенциите на онези, които твърдят, че никога не грешат. От позицията на човек, за когото интелектуалното любопитство е важна ценност, не мога да не се дивя на хората, за които всеки въпрос е решен, всяка критика е резултат от някакво лично отношение и всеки спор има за цел единствено да постави опонентите им на колене.

В тази връзка, най-важното, което ми се ще да пожелая на себе си, а също и на авторите и читателите на E-lect, е фокусът ни във все по-голяма степен да пада върху проблеми и идеи, а не върху хора, любопитството никога да не ни напуска и да търсим истината, такава каквато е, а не каквато ни е изгодна.

На всички, които харесват този сайт, ще кажа и благодаря. Твърдо вярвам, че най-доброто от него тепърва предстои.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect [2], по e-mail (по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook [3] или да последваш фийда му в Twitter [4]. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

А ако харесваш този сайт и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon [5].


Article printed from e-lect.net: http://e-lect.net

URL to article: http://e-lect.net/?p=13265

URLs in this post:

[1] Image: http://e-lect.net/wp-content/uploads/2016/12/Christmas-Tale.jpg

[2] RSS feed-а на E-lect: http://e-lect.net/?feed=rss2

[3] да станеш приятел на сайта във Facebook: https://www.facebook.com/pages/E-lect/344353040989?ref=ts

[4] фийда му в Twitter: https://twitter.com/itilon

[5] ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon: https://www.patreon.com/Elect

[6] Image: http://www.facebook.com/share.php?u=http://e-lect.net/?p=13265

Copyright © 2010 e-lect.net. All rights reserved.