- e-lect.net - http://e-lect.net -

Не, благодаря!

Posted By Юри Иванов On 29/01/2017 @ 2:43 pm In Най-важното,Редакционно | 1 Comment

Bulgarian Socialist Party [1]Няколко са годините в модерната история на България, които си струва да си припомняме всеки път, когато крайнолевият популизъм обхване червената партия и тя избухне с щедри обещания по пътя към властта. БСП управлява страната ни по време на първия ѝ фалит от 1960 г., по време на жестоката дългова криза от 1977 г., при кризата и фалита ѝ в периода 1987-1990 г., а също и при колапса от 1997 г., и – най-скоро! – при неадекватното правителство на Пламен Орешарски, което мобилизира срещу себе си по-голямо обществено недоволство от всяко друго управление от Жан Виденов насам.

Има причина столетницата винаги да се оказва на мостика в навечерието на родните икономически катастрофи и тя не е задължително свързана с корупцията вътре в нея – при все че такава видимо същество – нито с некомпетентността на икономическия ѝ екип – въпреки че до този момент не съм срещал „червен“ „икономист“, който да разбира тази наука поне на прилично ниво. БСП все се проваля, защото винаги се увлича по потенциално красиво звучащи обещания, които противоречат на здравия разум.

Тази (вече) предизборна кампания не прави изключение. Съдейки по последното ѝ изказване от трибуната на разпуснатото Народно събрание, новата първа дама на червената партия Корнелия Нинова е добре обучена в популисткото говорене по пътя към властта. Ако тя обаче някак се добере до премиерския пост и реши да изпълни заявките си за повече държавни разходи на гърба на данъкоплатците, повече протекционизъм и повече административна намеса в живота на всички ни, в най-добрия случай ни чака нов период на относително изоставане в икономически и социален план.

Добрата новина е, че споменът за управлението „Орешарски“ е сравнително пресен. Лошо е обаче, че не говорим достатъчно за поредицата ни от „червени“ фалити и най-вече за нелепите икономически идеи, довели до тях. Колкото повече българи разбират от икономика, толкова повече ще са тези, които ще се противопоставят на поредния кандидат за Жан Виденов, преди да е станало късно.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect [2], по e-mail (по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook [3] или да последваш фийда му в Twitter [4]. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

А ако харесваш този сайт и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon [5].


Article printed from e-lect.net: http://e-lect.net

URL to article: http://e-lect.net/?p=13323

URLs in this post:

[1] Image: http://e-lect.net/wp-content/uploads/2017/01/Bulgarian-Socialist-Party.jpg

[2] RSS feed-а на E-lect: http://e-lect.net/?feed=rss2

[3] да станеш приятел на сайта във Facebook: https://www.facebook.com/pages/E-lect/344353040989?ref=ts

[4] фийда му в Twitter: https://twitter.com/itilon

[5] ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon: https://www.patreon.com/Elect

[6] Image: http://www.facebook.com/share.php?u=http://e-lect.net/?p=13323

Copyright © 2010 e-lect.net. All rights reserved.