This option will reset the home page of this site. Restoring any closed widgets or categories.

Reset

Каварна като метафора за (бъдещето на) България

Red KavarnaЕдва ли има фен на рок музиката в България, който да не си спомня с носталгия за „Каварна Рок Фест“. Организиран по идея на стария кмет на крайморския град Цонко Цонев, фестивалът бе домакин на много от големите имена в тази сфера – като се започне от Helloween, премине се през Manowar, Алис Купър, Blind Guardian, Accept и Таря Турунен, и се приключи с Deep Purple, Scorpions и кой ли още не. Станал популярен като „кметъла“, господин Цонев с огромни усилия постави града си на културната карта на Европа и го превърна в популярна дестинация за музикалните фенове.

Докато това постижение е впечатляващо и достойно за уважение, за мен не е кой знае каква изненада, че новото „червено“ управление на Каварна успя за отрицателно време да разруши постигнатото с десетгодишен труд. Издигната от партията, която доведе България до всяка от големите ѝ кризи в модерната история, кметицата Нина Ставрева първо нескопосано приключи с дългогодишната традиция в морския град, а сега – твърди се, с цел да закърпи общинския бюджет, който „при управлението ѝ се срина“ – прави и пореден опит набързо да заличи спомените за нея.

Ако не внимаваш, политиката на Ставрева може да ти се стори особено нелогична. Представителка на социалистическата партия, която уж би трябвало да е загрижена за работещите жители на поверената ѝ община, тя с лека ръка ликвидира солиден източник на доходи, докато в същото време актуализира собствените си представителни раздходи, а управлението ѝ бе замесено в съмнителни истории като например тази покупка на джип или това гласуване на средства за паметник, вече построен с доброволни дарения.

В действителност обаче, когато едно и също поведение се повтори многократно на местно и национално ниво, то не е нелогично изключение, а правило. Вярно е, че светът е пълен с честни социалисти, които искрено (макар и погрешно) вярват, че работят за един по-добър свят. По някаква причина БСП не прави впечатление на партия, която да прелива от тях. Дали поради тази или по някоя друга причина, дълбоко вкоренена във вътрешната ѝ култура, всеки път, когато се добере до властта столетницата страшно бързо се олива.

Затова Каварна може да служи само като предупреждение. Правителството ни днес е неприятно и потенциално вредно за бъдещето ни, но ако достатъчно хора повярват, че алтернативата идва от БСП – каквато опасност имаше на изминалите избори – адски скоростно ще разберем, че „вредно“ не е същото като „катастрофално“.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect, по e-mail (по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook или да последваш фийда му в Twitter. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

А ако харесваш този сайт и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon.

Коментирай