- e-lect.net - http://e-lect.net -

Каварна като метафора за (бъдещето на) България

Posted By Юри Иванов On 30/05/2017 @ 9:13 pm In Най-важното,Редакционно | No Comments

Red Kavarna [1]Едва ли има фен на рок музиката в България, който да не си спомня с носталгия за „Каварна Рок Фест“. Организиран по идея на стария кмет на крайморския град Цонко Цонев, фестивалът бе домакин на много от големите имена в тази сфера – като се започне от Helloween, премине се през Manowar, Алис Купър, Blind Guardian, Accept и Таря Турунен, и се приключи с Deep Purple, Scorpions и кой ли още не. Станал популярен като „кметъла“, господин Цонев с огромни усилия постави града си на културната карта на Европа и го превърна в популярна дестинация за музикалните фенове.

Докато това постижение е впечатляващо и достойно за уважение, за мен не е кой знае каква изненада, че новото „червено“ управление на Каварна успя за отрицателно време да разруши постигнатото с десетгодишен труд. Издигната от партията, която доведе България до всяка от големите ѝ кризи в модерната история, кметицата Нина Ставрева първо нескопосано приключи с дългогодишната традиция в морския град, а сега – твърди се, с цел да закърпи общинския бюджет, който „при управлението ѝ се срина“ – прави и пореден опит набързо да заличи спомените за нея [2].

Ако не внимаваш, политиката на Ставрева може да ти се стори особено нелогична. Представителка на социалистическата партия, която уж би трябвало да е загрижена за работещите жители на поверената ѝ община, тя с лека ръка ликвидира солиден източник на доходи, докато в същото време актуализира собствените си представителни раздходи [3], а управлението ѝ бе замесено в съмнителни истории като например тази покупка на джип [4] или това гласуване на средства за паметник [5], вече построен с доброволни дарения.

В действителност обаче, когато едно и също поведение се повтори многократно на местно и национално ниво, то не е нелогично изключение, а правило. Вярно е, че светът е пълен с честни социалисти, които искрено (макар и погрешно) вярват, че работят за един по-добър свят. По някаква причина БСП не прави впечатление на партия, която да прелива от тях. Дали поради тази или по някоя друга причина, дълбоко вкоренена във вътрешната ѝ култура, всеки път, когато се добере до властта столетницата страшно бързо се олива.

Затова Каварна може да служи само като предупреждение. Правителството ни днес е неприятно и потенциално вредно за бъдещето ни, но ако достатъчно хора повярват, че алтернативата идва от БСП – каквато опасност имаше на изминалите избори – адски скоростно ще разберем, че „вредно“ не е същото като „катастрофално“.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect [6], по e-mail (по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook [7] или да последваш фийда му в Twitter [8]. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

А ако харесваш този сайт и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon [9].


Article printed from e-lect.net: http://e-lect.net

URL to article: http://e-lect.net/?p=13609

URLs in this post:

[1] Image: http://e-lect.net/wp-content/uploads/2017/05/Red-Kavarna.jpg

[2] прави и пореден опит набързо да заличи спомените за нея: https://offnews.bg/news/Kultura_33/Kavarna-prodava-za-30-000-lv-kolata-s-avtografite-na-zvezdite_656890.html#ad-image-0

[3] актуализира собствените си представителни раздходи: https://offnews.bg/news/Politika_8/Parite-za-sofri-ne-stigat-kmetitcata-na-Kavarna-si-vdiga-predstavitel_642327.html

[4] тази покупка на джип: https://offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Kak-obshtina-Kavarna-shte-plati-noviia-dzhip-na-noviia-shef-na-bolnitc_634725.html

[5] това гласуване на средства за паметник: https://offnews.bg/news/Razsledvane_68/Kavarna-glasuva-50-000-leva-za-izgrazhdaneto-na-veche-otkrit-pametnik_634935.html

[6] RSS feed-а на E-lect: http://e-lect.net/?feed=rss2

[7] да станеш приятел на сайта във Facebook: https://www.facebook.com/pages/E-lect/344353040989?ref=ts

[8] фийда му в Twitter: https://twitter.com/itilon

[9] ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon: https://www.patreon.com/Elect

[10] Image: http://www.facebook.com/share.php?u=http://e-lect.net/?p=13609

Copyright © 2010 e-lect.net. All rights reserved.