This option will reset the home page of this site. Restoring any closed widgets or categories.

Reset

И отново за Каварна

KavarnaЕдна от новините от последната седмица, които ни дават немалко основания за „гордост“, бе свързана с твърдението на кметицата на Каварна от БСП Нина Ставрева, че подписите на световни рок звезди върху общински автомобил могат да се разглеждат като увреждане на общинско имущество.

Това изказване, разбира се, е възмутително и много хора реагираха на него подобаващо, така че няма да се отпускам да го коментирам в тази му светлина – при все че Ставрева можеше да се постарае да прибави към него още по-„солидни“ аргументи: като например, че улиците в Каварна също са общински и също са били увредени от многобройните „прошляци“, дошли да се превъзнасят по псевдокултурата на упадъчния Запад.

Твърдението на Ставрева е и показателно за онова неприятно бюрократично мислене, с което толкова сме свикнали в Източна Европа, че рядко ни прави впечатление: разбира се, че докато за мнозинството хора автограф от световна музикална икона повишава стойността на един иначе обикновен предмет, за (пост-)съветския бюрократ той е чудесен повод за отклоняване на вниманието от собствените му нарушения към предполагаемите зловещи престъпления на предшественика му.

Това изказване е и пореден великолепен пример за омаловажаване на изкуството от страна на представител на партия, която на думи е много загрижена за опазването му. Знам, че аналогията е (съвсем) леко преувеличена, но когато прочетох думите на Ставрева, сериозно се замислих, дали ако жената беше овластена с управлението на Рим преди няколко века, същото мислене нямаше да я накара да замаже тавана на Сикстинската капела, защото някакъв прошляк се е осмелил да го уврежда с мацаниците си.

В крайна сметка и думите, и делата на кметицата на Каварна най-вече ни напомнят за старата максима, че всеки народ заслужава съдбата си. Гражданите на общината са избрали Ставрева да ги „управлява“ и те ще си носят последствията от всяка неадекватна политика и всеки пореден имиджов удар. Кой знае: техният антипример потенциално би могъл да мотивира други наши сънародници да не повтарят същата грешка за в бъдеще.

П.С. Илюстрацията е на Николай Карачев и се разпространява под Creative Commons Attribution 3.0 Unported лиценз.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect, по e-mail (по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook или да последваш фийда му в Twitter. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

А ако харесваш този сайт и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon.

Коментирай