This option will reset the home page of this site. Restoring any closed widgets or categories.

Reset

Сто години от зората на терора

October RevolutionБързият възход на Ислямската държава през 2014 и първата половина на 2015 г. доведе до множество аналогии между революцията, която последователите на тази терористична организация се опитваха да предизвикат, и последиците от октомврийския преврат, превърнал Русия в една от най-зловещите тоталитарни диктатури в историята, чиято стогодишнина беше отбелязана онзи ден.

Историческите сравнения са неизбежни: и болшевиките в стара Русия, и ислямистите днес например са мотивирани от утопична идеология, която предсказва Рай на Земята, но единствено води до тотална разруха. И последователите на Ленин, и тези на ал Багдади унищожават културни забележителности, организират терористични актове в държави, възприемани като „вражески“, и преследват с огромна жестокост всички възгледи, които не отговарят на ограниченото им разбиране за света.

При все това болшевиките ще останат в историята с такова огромно презрение към човешкия живот и такава изобретателност в отнемането му, че не само ислямистите, но и нацистите в хитлерова Германия, и фашистите в Италия, и всякакви други „-исти“ навсякъде по света изглеждат едва ли не „умерени“ на техния фон. Разстрелвани, бесени, давени, погребвани живи, разчленявани, избивани чрез програмиран глад или изчезнали в най-бруталната система от концентрационни лагери, позната на човечеството, десетките милиони невинни жертви на комунистическите режими по света са повече от показателни за характера на антихуманната идеология, която ги вдъхновява и за която думата „престъпна“ съвсем не е достатъчна.

Без сам по себе си да е революцията, за която впоследствие го обявява съветската пропаганда и която до ден-днешен е на устата на съвременните наследници на болшевиките, превратът от 7 ноември 1917 година наистина революционизира тероризма, премахвайки всякакви задръжки в борбата за голямата утопична цел. Постижение, което апологетите му някак си все пропускат в прочувствените си статии.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect, по e-mail (по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook или да последваш фийда му в Twitter. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

А ако харесваш този сайт и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon.

Коментирай