This option will reset the home page of this site. Restoring any closed widgets or categories.

Reset

Doctor Who

Когато преди няколко дни прочетох в BBC новината, че новият – шести след завръщането му на екран – сезон на Doctor Who (известен в България като „Доктор Кой” или „Доктор Ху”) ще започне с двоен епизод в пустинята в Юта, ми се прииска да напиша кратък материал по темата. Обаче после си казах, че няма смисъл, защото страната ни не се радва на чак толкова голямо фенство на най-дълго излъчвания научнофантастичен сериал в историята. Не че съм сигурен, но силно се съмнявам повечето хора изобщо да са чували за него.

Ако ти не си от тях, тази статия едва ли ще ти каже нещо ново – нейната цел е накратко да обясни какво всъщност е Doctor Who, така че следващият път съмненията ми да са по-малки. В тази връзка, преди да продължа съм длъжен да кажа, че написаното е дело на лаик, гледал само част от шоуто, затова предварително се извинявам за неточностите, които ултрасите евентуално ще открият – всички те са мое дело.

И така: кой е Доктор Кой? Както твърди Wikipedia, това име е обвито в мистерия. Все пак за него се знае, че принадлежи на силно ексцентричен извънземен пътешественик (произхождащ от планетата Галифрей), който прекарва живота си в размотаване из времето и пространството и между другото се бори с всяка неправда, на която попада. За целта докторът използва… е, да го наречем кораб на име TARDIS (Time And Relative Dimension(s) in Space). Поради ограничения бюджет явно – все пак сериалът е британски – въпросното средство за придвижване изглежда точно като полицейска телефонна кабина от 50-тарския Лондон (или общо-взето като всяка нормална телефонна кабина).

Споменавайки родината на Doctor Who – сериала, не героя – няма как да пропусна да кажа, че той отдавна се е превърнал в значителен фактор в поп-културата на острова, както и в тази на по-големия брат отвъд океана, където докторът е ползван за вдъхновение или просто пародиран от Star Trek: TNG, The Simpsons, Family Guy и пр. Освен това шоуто намира място в книгата на Гинес не само с продължителността си във времето (от 1963 г. та до днес с известно прекъсване от 1989 до 2005 г.), но и с несравнимия си комерсиален успех.

В съвременната си реинкарнация Доктор Кой продължава да е дело на BBC, където – за разлика от БНТ – си разбират от работата. След като още от 60-те е ясно, че героят на сериала има способността да възкръсва в нова физическа обвивка, бъде ли убит – и оттам се слага край на досадната зависимост от водещия актьор – през новото хилядолетие се радвахме на деветия и десетия доктор, и ни предстои да видим какво ще се случи  с номер единадесет. С когото впрочем поредицата наближава финала си, защото също доста отдавна е установено, че Доктор Кой може да възкръсне 12 пъти преди окончателно да приключи своя път.

Но дори това да стане, имайки предвид броя на алтернативните поредици, развиващи се в ексцентричната вселена на Doctor Who (от типа на Torchwood и The Sarah Jane Adventures), едва ли скоро ще сме свидетели на края ѝ – за разлика от този на настоящата статия, който идва само след няколко думи, насочващи те към готиния сайт на сериала.

Така де, тъй като E-lect уважава закона, няма да споделям в кои точно торент тракъри би могъл да си го изтеглиш.

7 Comments

 1. MacTeP says:

  Сериалът е доста добър, аз случайно попаднах на него преди 2-3 години и бях приятно изненадан. Наистина имаш дребна неточност или може би не си пояснил достатъчно. Корабът всъщност е имал камуфлаж (да се превръща в популярен обект от заобикалящата го среда). Само, че въпросната джаджа се е счупила. Това дори се случва на екран… в първи епизод, онзи от 1963… сещате се кога се развива действието ;). Иначе в новите епизоди доктора споменава за събитието на няколко пъти. В един тракер започващ със З има и старите епизоди. Аз тръгнах да ги гледам, но специално на мен не ми допаднаха и много бързо се отказах от ретро киното.

 2. Аз се чудя дали да опитвам да ги гледам изобщо…

 3. Same here. Нещо нямам доверие на британските сериали, които не са комедии.

 4. SVETLETO says:

  И аз нямам вяра в британските филми, но Доктор Ху си заслужава! Най-добрият sci-fi сериал, който съм гледала!

 5. Stoyan says:

  Обожавам този сериал. Гледал съм всички сезони от 2005 г. и някои по-стари с Том Бейкър.

 6. xxx says:

  Супер сериал!

 7. Lindsinka says:

  Здравейте, приятели! Ако желаете можете да се присъедините към моята групичка за Доктор Ху! Благодаря Ви!

Коментирай