- e-lect.net - https://e-lect.net -

Идентификация, идентификация…

Posted By Юри Иванов On 03/01/2011 @ 10:51 am In Най-важното,Редакционно | 5 Comments

Ще започна годината, вместо с очаквания обзор на предишната или с прогноза за това, с което ни предстои да се сблъскаме, с едно предложение. Повод за него е фактът, че от доста месеци насам новините за проблеми, свързани с издаването на новите български документи, не слизат от вестникарските страници. И ето: дори днес четем как досега приложимият шестмесечен гратисен период за връщане на изтекли лични карти и шофьорски книжки вече не е валиден и над 70 000 души ще трябва да се сблъскат с ужаса на реденето по безкрайни опашки и бюрократичната наглост в следващия месец.

[1]А аз си мисля: защо не решим въпроса радикално като премахнем задължителните лични документи и унизителните процедури и глоби, свързани с тях. По този начин на първо място ще спестим на държавата огромна сума пари, а по-дребният финансов товар, който ще падне от плещите на всеки български гражданин, ще се допълва с много непохабени нерви (което може да помогне и с бюджета на здравеопазването, кой знае!).

Второ, и по-важно, приемайки тази мярка, България ще попадне в ексклузивния клуб от демократични държави, неналагащи подобен тоталитарен произвол на гражданите си, в който влизат Австралия, Австрия, Великобритания, Дания, Ирландия, Исландия, Италия, Канада, Нова Зеландия, Норвегия, САЩ, Швейцария, Швеция, Финландия, Франция и Япония, като в същото се раздели с иначе (не)приятната компания на страни от типа на Албания, Аржентина, Беларус, Венецуела, Виетнам, Иран, Китай, Кения, Куба, Пакистан, Русия, Саудитска Арабия и не на последно място любимата на нашите прогресивни приятели от 23 септември Северна Корея.

Разбира се, едва ли е нужно да разсъждавам върху факта, че задължителните лични карти не са нищо повече от по-цветни вътрешни паспорти, а последните са продукт на гения на хора като Ленин, Сталин и Хитлер – любопитна подробност, която е печално неизвестна на повечето ни съвременици. Горните причини – нека ти ги събера на едно място под формата на по-малко правителствени и обществени разходи, и ограничаване на произвола на изпълнителната власт – биха били достатъчни за всеки народ, готов да поеме съдбата си в свой ръце.

Е, наясно съм, че в България не се радваме на подобно отношение (и в още по-малка степен на евентуално отговорно управление, което също би свършило работа). Обаче, още съм в празнично настроение. А по празниците, казват хората, стават чудеса. Така че що да не си помечтая!

П.С: Снимката е взета от Wikipedia. Арестувай Джими Уелс, ако можеш, Яворе!


Article printed from e-lect.net: https://e-lect.net

URL to article: https://e-lect.net/?p=2796

URLs in this post:

[1] Image: https://e-lect.net/wp-content/uploads/2011/01/Totalitarianism.jpg

[2] Image: https://e-lect.nethttp://www.facebook.com/share.php?u=https://e-lect.net/?p=2796

Copyright © 2010 e-lect.net. All rights reserved.