- e-lect.net - http://e-lect.net -

Най-зловещата конспирация™

Posted By Юри Иванов On 12/02/2011 @ 10:25 pm In Най-важното,Общество | 30 Comments

Само в рамките на последния век очакваната продължителност на живота (при раждане) в световен мащаб се увеличи с около 30 години [1] – доста над 40, ако се върнем сто и петдесет години назад. В резултат днес на Земята живеят шест пъти повече човешки същества, отколкото през 1800 г [2]. Докато тогава основният проблем е бил изхранването на смятаното – например от Малтус [3] – за огромно население, в наши дни главната ни грижа е как да се преборим с наднорменото тегло [4].

[5]Пак в началото на деветнадесетото столетие по-голямата част от хората на планетата дори не могат да си напишат името. През 2009 г. в 98 държави по света процентът на грамотните е 90 и отгоре [6].

Само допреди двеста години музиката и театърът са елитарни удоволствия, на които биха могли да се радват малцината избраници с благороднически титли или много пари. Сега обаче дори най-бедните имат достъп до DVD-плейъри, торент тракъри и mp3-ки (ако са просто потребители), както и до музикални инструменти почти за без пари, дигитални камери и обработващи програми – в случай че са творци.

Цялото хилядолетно литературно наследство, създадено допреди началото на двадесетото столетие, в количествено отношение е по-малко от продукцията, която в съвремието ни се появява за десетилетие. По въпроса за качеството, разбира се, може да се спори, но трябва да си сляп, за да не признаеш, че почти всички най-велики литературни произведения са рожба на последните двеста години.

И още… през 1800 г. пътуването между Европа и Америка все още продължава седмици, а големи части от Африка, Азия и Австралия дори ги няма на картата. По онова време думата „турист” липсва във всички световни езици и двата основни начина да излезеш извън селото поне веднъж в рамките на живота си са да принадлежиш към аристокрацията или да попаднеш в армията (в който случай е доста вероятно първото ти пътуване да се окаже и последно). Днес даже най-отдалечената точка на Земята е достижима за период от 1-2 дни и почти няма човек в развития свят, който да не е изръшкал двуцифрено число държави на между 2 и 5 континента.

И още… И още… И още… И още…

На фона на всичко това огромно количество тъжни модерни хора [7] вярват с цялото си сърце и душа в зловещата (масонска, илюминатска, еврейска, банкерска – излишното да се зачертае) конспирация, започнала по някое време през XVIII век и имаща за цел да затрие или пороби човечеството със злокобната помощ на парите. Антиглобалисти, социалисти, националисти, религиозни [8] и еко- фанатици [9] и всякаква друга паплач непрекъснато се мъчат да ни убедят колко поробващ е капитализмът (на който до един са врагове) и как трябва да хванем гората, за да разрушим тоя хищен свят.

А Zeitgeist минава за културен феномен, вместо да излети на бунището, където му е мястото.

Не знам за теб, но аз съм убеден, че, ако наистина има нещо вярно в цялата конспиративна простотия, сме свидетели на най-смотано проведената конспирация в история. Дотолкова, че резултатът от нея е най-богатият, свободен и изпълнен с възможности период, който човечеството някога е виждало. Така че, ако наистина има заговор, авторите му заслужават вечната ни признателност.

А „капитализъм” е дума, с която, вместо да продължаваме да плашим гаргите, е крайно време да започнем да се гордеем.

Ако харесваш този сайт и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon [10].


Article printed from e-lect.net: http://e-lect.net

URL to article: http://e-lect.net/?p=3013

URLs in this post:

[1] очакваната продължителност на живота (при раждане) в световен мащаб се увеличи с около 30 години: http://geography.about.com/od/populationgeography/a/lifeexpectancy.htm

[2] днес на Земята живеят шест пъти повече човешки същества, отколкото през 1800 г: http://en.wikipedia.org/wiki/World_population

[3] Малтус: http://e-lect.net/?p=2911

[4] как да се преборим с наднорменото тегло: http://e-lect.net/?p=2877

[5] Image: http://e-lect.net/wp-content/uploads/2011/02/Zeitgeist.jpg

[6] в 98 държави по света процентът на грамотните е 90 и отгоре: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_literacy_rate

[7] огромно количество тъжни модерни хора: http://e-lect.net/?p=265

[8] религиозни: http://e-lect.net/?p=2086

[9] еко- фанатици: http://e-lect.net/?p=63

[10] ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon: https://www.patreon.com/Elect

[11] Image: http://www.facebook.com/share.php?u=http://e-lect.net/?p=3013

Copyright © 2010 e-lect.net. All rights reserved.