This option will reset the home page of this site. Restoring any closed widgets or categories.

Reset

Строго секретно: планът Ран-Ът

Вече не веднъж, а на два пъти съм споделял мнението си за конспиративните теории във всичките им разновидности. По принцип не ми се иска да го правя отново, обаче съм провокиран от един коментар от трети март, който ни в клин, ни в ръкав призовава администраторите на сайтове в интернет да „проявят находчивост, за да решат задачата по заличаването” на „чудовищния текст-обосноваване на деградационните процеси в страната – „Програма” за унищожаване… на българския народ”.

По-нататък в коментара си авторката Росица Петрова информира, че:

Съюзът на Писателите от Интернет определи този текст като нарушение на Конституцията на Република България, в параграфа за свободата на словото и като опит за поругаване на българския език, и като престъпление срещу човечеството, защото българинът е сред всички, които изградиха новия свят!… Недопустимо е в сайтовете на Интернет той да се мъдри свободно, зъбейки се с грозното си лице, без да получи заслужаващия отпор.

Сега, първо, доколкото ми е известно, в E-lect няма нито една програма за каквото и да било, така че, дори да исках нещо да заличавам (а аз не искам), абсолютно нищо не мога да направя. Второ, скоростното търсене в мрежата не можа да ми даде еднозначен отговор на въпроса какъв е споменатият съюз на писателите в интернет, обаче ме насочи към този интересен сайт, кой знае защо с руски домейн, националистически патос и забавен антисемитски фон, на който подробно се разяснява, че под въпросния текст се разбира националната стратегия Ран-Ът от началото на прехода.

Въпреки всичко не бих могъл да остана безразличен към дълбоките терзания на Росица Петрова. За нея и за всеки Истински българин™, който се чувства застрашен от чудовищния американски империализъм, ще издам най-пазената тайна – много, ама наистина много тихо, както следва да се прави в такава строго секретна ситуация. Ready?

***

(Ако не си готов да научиш най-истинската истина, сега е моментът да спреш да четеш.)

***

(Сигурен ли си, че ще ти понесе да продължиш?)

***

Целта е изпълнена! Програма за унищожаване на българския народ няма. Нещо повече – такава никога не е имало. Планът Ран-Ът е съвсем нормален икономически документ, изготвен по молба на българското правителство от Националната търговска камара на САЩ през 1990 г. Той препоръчва поредица от законови и административни реформи с цел либерализация на стопанството.

Нещо повече – за огромно съжаление, планът си остава само на хартия. Не е много трудно да се види, че в България провеждането на последователна политика е голям проблем, та била тя и разписана на 600 страници от чуждестранни експерти.

Или, иначе казано, госпожо/госпожице Петрова, можете да отдъхнете с облекчение. За всички проблеми в страната сме си виновни предимно ние самите. При това не толкова от злоумисъл, колкото заради некомпетентност.

В тази връзка с нетърпение очаквам следващата декларация на Съюза на писателите в Интернет. Време е някой да застане срещу конспирацията на Телетъбис!

43 Comments

 1. lexin'tun says:

  Може ли линк към коментара на г-жа Петрова? Любопитно е да видим терзанията ѝ в оригинал.

 2. (OFF: Аз имам едит :)!)

  Линк няма как да ти дам, понеже коментарът е в спам фолдъра ми, но ето това е текстът:

  “Моля да бъде публикувано като статия, а не като коментар под която и да е тема!

  До всички администратори на сайтове в Интернет

  Уважаеми администратори,

  Повече от 20 години в информационното пространство се подвизава чудовищен текст, който е обосноваване на деградационните процеси в страната – „Програма” за унищожаването… на българския народ!?

  Съюзът на Писателите от Интернет определи този текст и като нарушение на Конституцията на Република България, в параграфа за свободата на словото, но и като опит за поругаване на българския език и като престъпление срещу човечеството, защото българинът е сред всички, които изградиха новия свят! Намираме за недопустимо в сайтовете на Интернет този текст да се мъдри свободно, зъбейки се с грозното си лице, без да получи заслужаващия отпор, а отпорът срещу тази злостна провокация не е нещо друго освен обединяване на българите по конкретен повод в името на свободата. Надяваме се, че администраторите на сайтове в Интернет ще проявят находчивост, за да решат задачата, която е практическа и най-малкото се свежда до заличаването на текста. Честит празник!”

 3. Антони says:

  Да бе да, не е имало такава програма. Абе изобщо в тая държава никой не е виновен, никой нищо не знае, няма информация, не е запознат с фактите… Ей големи провокатори и демагози има в тая страна! Не само, че има такава програма, но смея да твърдя, че тя се преизпълнява. С други думи скоростта на събитията дори надминава очакванията в този гнусен американски план за съсипване на България! Секретната част от плана Ран Ът се намира у сина на Николай Хайтов!

 4. Не се и съмнявам! Телетъбис също е огромна заплаха, но никой не го е еня! :)

 5. Антони says:

  Секретната част от плана е реален документ. Хайде без ирония, другарю Иванов. Не си изпитал мъките на жертвите на този план и нещо ти е много весело гледам?
  След 20 години България ще загуби част от територията си на югоизток в полза на Турция и тогава теб пак няма да те е еня, както и сега. Тогава най-после копелетата ще влязат по затворите! Хора като теб са ампутирани от чувство за опасност и нехаят за страната си.
  Планът Ран-Ът е само част от общата стратегия за разрухата на Изтока. Хората са направили филм дори за това – Цайтгайст, но слепците и на фактите в него казват, че са измишльотина… Значи ЦРУ и ФБР са едни такива кротки и хуманни структури които по цял ден мислят за добруването на света… хахаха. Е, между другото около 1 млн. души са убити, но хайде сега, какво са 1 млн.? Бомбите ли? Оооо я стига! Разрушили са няколко държави, голяма работа, нали за това се правят бомбите, другарю Иванов?

 6. Антони says:

  Юри Иванов кажи какво не ти хареса в коменара ми? Ако е за думата копелета, ти как би нарекъл същества които 21 години крадат и се облагодетелстват на гърба на народа?

 7. Sorry, I don’t speak crazy!

 8. Антони says:

  Знам английски, но не разбрах какво беше това. Стоя зад думите си, кажи като човек с какво не си съгласен. За какво е блога ти тогава? Нали това е идеята да чуеш и други мнения.

 9. Що се отнася до мен, всякакви мнения може да има. Твоето, обаче, е дотолкова необосновано и емоционално, че не виждам откъде мога да започна да водя нормален разговор дори!

 10. м. монев says:

  Уважаеми дами и господа, този план може би съществува. А може би не съществува. Американците винаги са правили планове. Пример план Маршал, приложен в Германия след Втората световна война. Надявам се, че сте запознати с резултата, защото днес на всички ви се ще да живеете в Германия или в държава развита като нея.

  Предлагам на разискване една договорка между САЩ и бившия СССР, по-точно между Буш-старши и Горбачов, когато се постигна споразумение за прекратяване на неуспешния комунистически опит в Източна Европа. Някой спомня ли си коя година, на кой самолетоносач, на кое място беше срещата на двамата държавници? Едва ли! Няма проблем. Няма да ни го поднесе като информация никой, защото точно там е заровено кучето. Точно там беше създаден не план, а клауза към общия договор с уговорка, от която се предопредели начина, по който да се трансформира сто процентовата държавна собственост в частна. Точно там беше даден двадесет годишен гратисен период на комунистическите ръководства в различните държави да преобразуват държавната собственост в частни ръце. Познайте в кои и на кой? Едва ли американецът Буш е знаел или предполагал колко булгарна (грешката е съзнателна) е българската червена върхушка.

 11. P. Djelepska says:

  Същественият въпрос е защо 90% от българите не знаят за този план? И за тези които не вярват, не е ли положението в страната, такова каквото е искано да бъде постигнато според ПЛАНА? Не се ли изнесоха младежите в чужбина… не работим ли само и само за да свържем двата края…

 12. Пълна глупост! Както вече обясних, проектът Ран-Ът е напълно нормален икономически документ, който няма никаква апокалиптична цел. Нещо повече, младите се изнесоха в чужбина отчасти и защото той никога не е бил прилаган – иначе щяхме да имаме по-силна пазарна икономика и повече пари още през 90-те.

 13. М.М says:

  Сигурен съм, че има нещо гнило в цялата тази работа. Може би “щяхме да имаме по-силна пазарна икономика”, ако не беше прилаган този план! Иванов, ти от къде си сигурен, че Ран-Ът е нормален икономически документ, не можеш да го твърдиш, както и аз не мога да твърдя, че не е, но българите винаги ще си останем заслепени и 90% няма да подозират нищо, но време е вече да се събудим! 

 14. Удивително е какво може да стори човек с родния си език. Горният коментар в оригиналния си вид е пример, който ще помня дълго!

  М.М, текстът на документа е известен – той никога не е бил тайна. Оттам съм сигурен и мога да го твърдя.

 15. м.монев says:

  Не е задължително цялото население на страната да е запознато с този план. Той няма законова тежест. Той е препоръчителен. Пък и не вярвам, че преди шестдесет години всички германци са били запознати с плана Маршал. По-важно е било да има стотина отговорни българи (политици и икономисти), които с помоща на няколко външни консултанти, да направят онова което е станало в следвоенна Германия. Простият отговор е, че в България след 1989 г. нямаше условия да се реализира план, спуснат дори от Бог. Всъщност от 1989 до 2009 пак се живееше и се правеше всичко по план. Има ли кой да ми противоречи?

 16. Eli says:

  :) :) :) “Има ли кой да ми противоречи?” 

 17. Димитър Колев says:

  В коя от 23-те глави на плана може да се добави “секретно допълнение”?

 18. ева says:

  Направих си труда да прочета този прословут “план”. Без да съм специалист икономист, а като обикновен човек, заинтригуван от сатанизирания план, се опитах да проумея какво препоръчва. И за огромна моя изненада открих, че той е една съвсем нормална икономическа програма с много ценни и полезни съвети. Като например да запазим всичко добро, наследено от социалистическата икономика, да го развием, а не да рушим както се случва вече 23 години. Съвети относно приватизацията, валутната политика, много други предложения, които никак, ама никак не са спазени от нашите “предводители”. Така че не е лошо човек да чете оригинала, а не нескопосаните коментари, за да може да си състави собсвено мнение. Жалко за хубавата ни страна и за хората в нея…

 19. Ева, не виждам защо те изненадва. Мен лично много повече щеше да ме учуди, ако някой беше чак толкова луд, че сериозно да седне да пише план за нашето унищожение! :D

 20. varg says:

  Всяко престъпление се наказва и това скоро ще го разберат Америка и Израел.

 21. jqordan says:

  Ако си представите, че всичко истина и че няма спасение. Философите настрана, време е за действия, няма смисал да си говорите като клюкарки, бунт и кръв, страх и ред.

 22. Ако прекараш времето, в което сънуваш бунт и кръв и си представяш, че летящите розови слонове са истина, в опит да се научиш да пишеш на родния си език (горният коментар е частично редактиран), ще си направиш огромна услуга, повярвай! :)

 23. жермен радев says:

  Задайте си въпроса защо нито едно правителство не разследва крадените пари, незаконното забогатяване и произхода на богатството. Защо тъпите американци го правят по сигнал – звъниш, че съседът ти кара скъпа кола и харчи повечко от допустимото и го хващат за врата. Нали и ние сме като американците, що не става така?

 24. Жермен Радев, ако желаеш да коментираш тук, ще трябва да се постараеш повечко с писането. Първият ти коментар е напълно неразбираем и няма да го пусна – помисли какво искаш да кажеш, напиши го отново, опитай се да спазиш някаква пунктуация, сложи главна буква, когато пишеш България, и пак ще говорим.

  Вторият ти коментар ми отне известно време за оправяне, но поне в него има някаква мисъл – макар и без връзка с реалността :).

 25. Снико says:

  За онези от вас, които все още не са убедени във вредите на плана, ето откъс, късаещ енергийната политика. В него откровено се говори, че България има въглища, за да захранва вътрешното потребление, но те са вредни и че трябва да внася енергия. Още повече че цената трябва изкуствено да се вдигне, за да се стимулира неефикасното използване на ресурса:

  “Сегашните приоритети в областта на енергетиката включват увеличаването на производството на електричество на базата на лигнитните въглища, на водните и ядрените енергийни източници; разширяването на системата на централното парно отопление на жилищните сгради и по-ефикасното и екологосъобразно използване на горивата и енергията. Съществува сериозно основание да се смята, че ако в енергетиката не се премине към ориентирани спрямо пазара цени, тези усилия ще имат в най-добрия случай ограничен успех. При сегашната система енергията, която различните видове потребители заплащат, има цената на почти безплатен продукт, а това влияе твърде отрицателгго на стимулите за пестенето й и на разработването на нови енергийни източници.”

  Натъкнах се и на много други дупки в текста. Като например тази за премахването на ограничението от държавата за контрол на максималната заплата, която държавен служител може да получава. Това както се разбра в последствие е солидна грешка.
  Има предложени буквално хиляди инструменти за правилно протичане на приватизацията, но нито един за след приватизационно следене от страна на държавата.
  Ето защо към ден днешен контролните органи в БГ не струват. Къде са СЕМ докато ни заливат с тая пумия чалгата? Къде е ХЕИ? И другите от множеството ампутирани апарати… има ги, но къде са?

 26. Удивителното е, че в цитата, който си ни предоставил, въобще не се споменават нито “внос на енергия”, нито “изкуствено вдигане на цената”. Не знам как четеш, сериозно, но е добре да се замислиш върху уменията си да възприемаш написан текст :).

 27. Снико says:

  Продължавам в нов пост понеже бутон “редактирай” не е наличен, а времето да пиша в последния уви се оказа недостатъчно…

  Съжелявам, че не цитирах точно, но, ако трябва да сме обективни, тва ще стане скучновато дълго. Така или иначе текста в скобите съществува и е копиран до “ключ” така че ще допълня просто за достоверност:

  Глава 18: Енергетика, Полезни изкопаеми, Минно дело, Химическа промишленост. Алън Е. Ейбръхамс

  Ако се налага, прилагам и адреса към оригинала.

  Всъщност ако не се прочете цялостно текста не може да се разбере и смисъла който създаделите на плана са си поставили.
  Основното което имах да кажа е, че господата умишлено ни тикат пазарната си икономика с уклон към САЩ и в десетки примери е описано как търговските ни отношения с Русия просто трябва да бъдат прекратени заради целесъобразността на задачата. Само дето България се е хранила доста годинки от това, че бачка за Русия и търговските връзки с нея трябваше да бъдат запазени на всяка цена дори при левитиране на пазара между тях и САЩ.

  Този момент е застъпен в почти всички глави от текста. Наблягам и на тази за ЕЛЕКТРОНИКАТА където отново се говори как връзките ни с Русия които били пагубни за новата ни пазарна икономика.

  Няма глава където престижа на пазарните ни взаимоотношения с Русия не са злепоставени.
  Т.е. обективноста на плана трябваше да бъде още тогава поставена на масата за разискване и ако предписанията в повечето случаи бяха добронамерени то трябваше да се изпълняват по план изключвайки онези от тях чието двойно значение опропасти всичката ни търговия с Русия.

  В момента ние сме превърнати в роби на САЩ стоките или просто роби на чуждото производство. В плана няма нищо тайнствено, нито има конспирацията която мнозина търсят. САЩ просто ни представи собственият си изглед за това как трябва да се развие България и в множеството от текст можете да срещнете само доброжелателност към нас и ненавист към Русия.
  За нещастие ние избрахме страна във вечния им конфликт вместо да лобираме помежду им.
  Силните са те, но можехме да извадим множество девиденти само от това, че не заемаме ничия позиция. Наместо това обърнахме гръб на тоговашната “стогодишна” търговия със СССР и вървяхме към САЩ с надеждата, че тази държава ще ни осигури същите условия на търговия. Само дето не стана така. Превърнаха ни в консуматори на производството си.

  И от там завинаги си замина селското ни стопанство. По плана то трябваше да мине в ръцете на народа собственик, дори и ако народа собственик не го искаше или си нямаше на идея как да стопанисва.

  И изобщо преходът към демокрация беше зависим от план в американски сценарий… който дори не разиграхме както трябва. Сценариста се намръщи и сега ни е****а майките с единственото – непоправими сте. Естествено ни зарязаха и братушките. И сега така да се каже сме в нищото.

  Пазарната икономика на САЩ се крепи от множество икономически инструменти в които пръст има държавата – предимно контролни органи. В България този контрол е нулев или почти никакъв в резултат на което шефа ми определя заплата която той смята че трябва да взимам, аз пазаря колкото да не пукна от глад, а продавача на тезгяха за банани печели на ръба от това да се откаже.

  ТОВА НЕ Е ПАЗАРНА ИКОНОМИКА!!! А ЧИСТА ПРОБА НЕДОИМЪК!!!

  И ти господине Юри който очевадно си начетен човек и ми правиш бележката, че съм четял между редовете може би не си разбрал, че тоя план съм го изял от корица до корица и съм съвсем наясно за какво говоря, а също предполагам, че всеки който се изказва по въпроса ще е направил същото като мен… от което се предполага, че не говоря неясни работи, а тъкмо такива които са на място…

  От тук и ще завърша… че основното което имам да кажа и което бе цел на дългото ми писане вече го написах и все пак ще спелувам с думи прости, че скрита документация около този план няма… конспирацията е в това, че чужда държава се вмешателства в нашата политика и то съвсем открито, а политиците ни в началото на прехода като дете пред близалка подхождат без никъкви резерви към изпълнението на чисто и просто пропагандата на САЩ.

  ПС: Г-не Юри, отнасям се с вас със снисхождението с което вие подхождате към мен по повод предишния ми текст. Всъщност ако и двамата бяхме запознати по въпроса колко аз съм се постарал да бъда преди да пиша вероятно щяхте да изпитате срам от предходното си писание (незнание)
  Не се чувствайте длъжен и да одобрявате текста ми – вземете го предвид като бележка. Не поправяйте и правописните ми грешки, ако въобще бъде пуснат за четене. Мисля че достатъчно се постарах да бъде разбираем и без да има навсякъде нужните запетайки. Не желая и да ми отвръщате ако целта ви ще е просто продължаване на дискусия пусната от ВАС, без да имате нищо конкретно за казване. Не си играем на затапванка така, че не ставайте дете… (последното е пожелание – не препоръка).

 28. Аз наистина изпитвам нетолерантност към глупостта, приятелю. А в случая не знам дали да се смея или да плача. Ти ми цитираш текст, в който изрично твърдиш, че се казва А и Б. Аз прочитам този текст и виждам, че А и Б не се казва. Моменталната ти реакция е да кажеш, че А и Б не се съдържат в параграфа, който САМ си посочил КАТО ДОКАЗАТЕЛСТВО, а в параграфите около него. Ако сега те попитам къде точно се говори, че “България има въглища, за да захранва вътрешното потребление, но те са вредни и че трябва да внася енергия. Още повече че цената трябва изкуствено да се вдигне, за да се стимулира неефикасното използване на ресурса”, съм абсолютно убеден, че отново няма да получа отговор черно на бяло, а поредната порция витиевати фрази.

  Още нещо: склонен съм дори да повярвам, че наистина си прочел проекта Ран-Ът. По нищо не личи обаче да си направил усилия (или да разполагаш с когнитивния апарат) да го разбереш. Имаш пропуски в познанията си за контекста освен това – писал съм достатъчно по теми, от които си мислиш, че разбираш, за да не се повтарям тук ;) .

 29. kikoo says:

  Относно последните коментари… – ”господа в Бог вярвате ли”!!! – обърнете внимание на кавичките, мисля сте достатъчно интелегентни, за да ми отговорите адекватно :).

 30. kikoo says:

  Виждам провокацията и страха от изказаната истината.

 31. dimitar kolev says:

  Никъде в мрежата не може да се намери пълния текст на Плана, за това хората мислят, че е секретен и вярват на болни мозъци, като Г. Тамбуев. Затова четете тук.

 32. Мая says:

  Като чета някои коментари ми хрумна мисълта, че по-страшна от лошотията е само глупостта и то, защото е по-разпространена по хората… :|
  Koлкото до Плана и онези, които си обясняват прехода в България с него, ето още една мисъл: със сигурност интелигентната злонамереност не може да се сравни с колективната некадърност ;).

 33. Всъщност проблемът е, че, след като предложили плана, другаря Луканов възкликнал “Ричард, това е много либертански доклад. Трябва да бъде социалистически” и го хвърлил в кошчето.

  Така че другарите могат да бъдат спокойни. Не планът “Ран-Ът”, а планът “Социализъм” ни докара до тука.

 34. Лис says:

  Доста се посмях на това излияние относно плана Ра-Ът. Това само засилва убежденията ми, че такъв план за унищожение наистина съществува, дори да не приемем “унищожение” в буквалния смисъл на думата. Написаното  е несполучлив опит в използването на ирония. 

 35. Емо says:

  Питам се – не знам, някои хора защо твърдят, че не съществува такъв план, след като той вече е изпълнен на 80 – 90%. Статистиката на тази дата е ясна! 2,5 милиона българи работят и живеят извън страната. Тук “работят” 2 милиона!?! Те ни изпращат пенсионери, нашата държава – свежи работници. После ни се подиграват с един доклад на европейската комисия, че не се справяме! Как ще ни сложат на една нога с колониалните държави, които с гордост са плячкосвали от три континента. Сега са по-католици от папата. Пуснаха ни в задния двор на Европа, за да ни държат изкъсо и да бъдем надлежно и редовно издоявани, стригани, че и малко да ни посритват по площадите. Аз не съм виждал евреин да хвъря пари през рамо, арменец да ги събира и да му ги връща. Планът си работи, ами ние да вниаваме!

 36. Истина says:

  Внимание! Планът ран-ът е съвсем различен материал от официалният доклат ран-ът. Едните основателно се плашат от подправеният, след това други четът оригинала и се чудат – какво толко. Просто сръвнете двата и ще видите измамата. Двата са съвсем различни и противоположни.

 37. Истина, само да гледам как издевателстваш над българския език, ми е достатъчно, за да разбера, че много ги схващаш нещата, нали :).

 38. Съни says:

  Мисля че сте адски заблудени за много неща. Юри Иванов освен да обиждаш коментиращите на страницата и да защитаваш заговора по вапросният проект друго не правиш .Проекта е в сила още от 1991 г. Този проект има за цел да направи новите поколения прости и неграмотни. Аз съм от тези поколения.Твърдя, че съм си неграмотна, но поне се страя да се ровя и да се информирам за случващото около себе си. Отворете си очите бе хора. Гледаите децата си колко са прости и неграмотни. Аз съм една от тях, признавам си го. Но поне си виждам недостатъците и се мъча да си наваксам. Прост народ се управлява най-лесно. Проекта е одавна в действие. Сега се оглеждайте за нещо смислено което все още може да се спре.

 39. милена says:

  След като някои са приели и подписали този план от името на народа, без да го уведомят дори, та камо ли да се поинтересуват от мнението му по въпроса, и последиците от този план са налице, а нацията ни наистина се е стопила почти на половин вследствие от приложените мерки не е ли време да се потърси отговорност от тези всезнаещи и толкова велики и начетени хора подписали този грабителски план обричащ на глад и смърт народа ни…

 40. милена says:

  За унищожението на евреите се знае, то е заклеймено и се счита за един от най срамните актове извършени от нацистите в лагерите на смъртта. Защо се прикриват подобни срамни актове от съвременната ни история спрямо страните от Източна Европа в това число и нашата. Кои са тези богоравни личности които с лекота подписват смъртната присъда на милиони… Има ли по-голям терористичен акт от този да се унищожават чрез глад и смърт толкова много хора…

 41. Лъчезар Ников says:

  Жал ме е за БГ нацията с 1300 години история… Крайно време е да осъзнаем, че сме били велик народ и пак можем да бъдем…!!!

 42. Специалиста says:

  Относно коментарийте на Юри Иванов: Защо г-н Иванов не станете учител по бългерски вместо да коментирате неща от които нищо не разбирате. Цял народ знае за тоза прослувут план, само вие го удобрявате. Колко Ви се плаща за тези драсканици?

 43. Иван Георгиев says:

  Определено такъв план има, но той е икономически. На американците им е през оная работа за България, само ние си придаваме важност. Защо им е на американците да ни унищожават, нито сме им икономически конкуренти нито военна заплаха.

Коментирай