This option will reset the home page of this site. Restoring any closed widgets or categories.

Reset

Кой се страхува от Меглена Кунева?

Обявяването на кандидатурата на Меглена Кунева за президент е на път да предизвика невиждана истерия, още по-интересна на фона на гробното мълчание, запазено по адрес на един доказан „волен” психопат, който за момента е единственият ѝ конкурент. Господин Костов заяви, че тя не трябва да привлича повече внимание, защото няма шанс за успех, но в същото време не пропусна да ни уплаши с предполагаемата подкрепа на Тройната коалиция.

От своя страна Румен Овчаров ѝ предрече позорна загуба от БСП, а дори уважаваният кандидат за кандидат за най-представителния пост в България Петър Курумбашев не пропусна да се възмути на участието на „Шоуто на Слави” в предизборната ѝ кампания (сякаш това да имаш позиция е нещо лошо). Към общия хор се присъедини Яне Янев, но – убеден съм – той няма да е последен.

Най-неприятно впечатление лично на мен, обаче, направи Иво Инджев. Вече съм споделял виждането си, че той може да бъде добър журналист – а всъщност и способен общественик – стига да престане с отдавна втръсналата на всички вендета спрямо президента Първанов (ударила дъно с творчески опити като този) и Би Ти Ви, и да се заеме с истинската си работа – която, разбира се, пак може да го изправи срещу държавния глава.

Декларацията на господин Инджев, че няма да подкрепи Меглена Кунева, защото Слави Трифонов я подкрепя, го хвърля в полето на чистия нихилизъм, понеже няма да се намери и един кандидат, в полза на когото да се обявят само хора, одобрени от него. Впрочем подобно опростенческо и селско (по думите на самия журналист) мислене изглежда му се отдава.

На този фон си мисля, че госпожа Кунева е възприемана като по-опасна, отколкото личи. В същото време тя е и доста полезна – от една страна е къде къде по-лесно да изградиш кампанията си върху измислени плашила, вместо да я направиш конструктивна, от друга – оплюването у нас успешно продава.

Що се отнася до мен, аз съм съгласен с думите на Симеон Сакскобургготски, че е важно да се гласува „за”, а не „против”, и да не търсят интриги и играят игрички. В този смисъл цялото поведение на Меглена Кунева ми допада за разлика от провинциалния негативизъм на самообявилите се нейни врагове.

(Да припомням ли, че има разлика между критика и недостойно оплюване?)

Не знам дали ще гласувам за нея – рано е още. Но знам, че България има нужда от повече космополитизъм и повече благородство в духа на европейската и северноамериканска цивилизация, към която неуспешно се стреми, и по-малко селяния и грубост в стила на Комунистическата партия и ДС, от които произлизат повечето от днешните ни герои.

П.С: Снимката е от Wikipedia.

5 Comments

 1. Меглена Кунева се подигра с всички избиратели на изборите за европейски парламент, като се кандидатира, спечели най-много мажоритарни гласове, беше единствената причина НДСВ да спечели евродепутатско място в ЕП и накрая се отказа. За мен тя не съществува и не заслужава внимание – тя се подигра дори със собствените си избиратели и е способна пак да го направи.

 2. Божо says:

  Бе аз за другарката Пръмова няма да гласувам, не защото Слаби я подкрепя, а защото не виждам с какво е по-добра, или “по-нова” от останалите за сега известни кандидати.
  Ще чакам да видя кои ще са всички и тогава ще избирам.

 3. Излишно е да казвам, че – въпреки личните си симпатии към коментиращите – не съм съгласен с горните мнения. Специално за известните кандидати, такъв има само един: Волен Сидеров и Кунева е на светлинни години пред него (но същото може да се каже за повечето представители на флората и фауната, така че това не е релевантно :)).

  Все пак темата ми е по-скоро дали някога ще се отучим от плюенето на общо основание като средство да печелим избори или публика, а не за кого ще гласуваме. По-интересно е да поговорим за това.

  В тази връзка аз не харесвам Първанов, например. Но статиите на Инджев от типа на цитираната предизвикват само презрение.

 4. Hristo Velev says:

  Всеки си гласува за който си иска :). Моите впечатления за Кунева:
  – привилегирована при комунистическия режим;
  – опортюнистична кариери и при Симеон, и в ЕК;
  – анонсирана от Трифонов – не нормален политически акт, а и още повече съмнения за връзки с мафията.

  Не е моят кандидат :).

 5. За “Шоуто на Слави” не знам – можеш да питаш един наш общ приятел какви ли са му подбудите :)! Иначе на мен ми направи добро впечатление и отношението на Карбовски наскоро. Но време до изборите има предостатъчно, а алтернативи тепърва ще се появяват, така че ще видим кой ще стане моят кандидат. Тази тема, пак повтарям, не е за това.

Коментирай