This option will reset the home page of this site. Restoring any closed widgets or categories.

Reset

Капитан… кой?

Използвам паузата между статиите за климатологията, за една бърза новина от света на маркетинга. Както знаем, има хубави брандове, има и лоши такива, а в родното интернет пространство на особена почит се радват забавните. Видно е, обаче, че едно име доскоро отключваше ужаса и агресията на много от добрите хора по света. Не, то не е това на Ал Каида (за което разни европейски интелектуалци с леви възгледи все намират по няколко съчувствени думи), нито на СССР – което от своя страна краси милиони тениски, щампи и всякакъв друг мърчандайз.

Брандът, за който говоря, се казва „Америка”. Отчитайки този факт, от Парамаунт и студио Марвъл са взели недомисленото според мен решение да разрешат на дистрибуторите на новия им филм „Капитан Америка: Първият отмъстител” ако искат да съкратят заглавието само до втората част. Няма да коментирам колко осакатяващо е това.

По-интересно е, че от идеята са се възползвали само три държави: Русия, Украйна и (учудващо донякъде) Южна Корея. (Като можем да предположим, че малко по на север са решили да спестят на народа си изцяло тоя триумф на развратения капитализъм.) В арабския свят името ще остане непроменено.

Така че явно в случая преобладава мнението, че изкуството е добре да бъде оставено да говори само за себе си, вместо задушавано в името на някаква локална идея за политическа коректност.

Което си е положително!

Коментирай