- e-lect.net - http://e-lect.net -

Капитан… кой?

Posted By Юри Иванов On 06/07/2011 @ 9:15 pm In Маркетинг,Най-важното | No Comments

Използвам паузата между статиите за климатологията, за една бърза новина от света на маркетинга. Както знаем, има хубави брандове, има и лоши такива, а в родното интернет пространство на особена почит се радват забавните. Видно е, обаче, че едно име доскоро отключваше ужаса и агресията на много от добрите хора по света. Не, то не е това на Ал Каида (за което разни европейски интелектуалци с леви възгледи все намират по няколко съчувствени думи), нито на СССР – което от своя страна краси милиони тениски, щампи и всякакъв друг мърчандайз.

[1]Брандът, за който говоря, се казва „Америка”. Отчитайки този факт, от Парамаунт и студио Марвъл са взели недомисленото според мен решение да разрешат на дистрибуторите на новия им филм „Капитан Америка: Първият отмъстител” ако искат да съкратят заглавието само до втората част. Няма да коментирам колко осакатяващо е това.

По-интересно е, че от идеята са се възползвали само три държави: Русия, Украйна и (учудващо донякъде) Южна Корея. (Като можем да предположим, че малко по на север са решили да спестят на народа си изцяло тоя триумф на развратения капитализъм.) В арабския свят името ще остане непроменено.

Така че явно в случая преобладава мнението, че изкуството е добре да бъде оставено да говори само за себе си, вместо задушавано в името на някаква локална идея за политическа коректност.

Което си е положително!


Article printed from e-lect.net: http://e-lect.net

URL to article: http://e-lect.net/?p=3710

URLs in this post:

[1] Image: http://e-lect.net/wp-content/uploads/2011/07/Captain-America.jpg

[2] Image: http://www.facebook.com/share.php?u=http://e-lect.net/?p=3710

Copyright © 2010 e-lect.net. All rights reserved.