This option will reset the home page of this site. Restoring any closed widgets or categories.

Reset

Арест за богатите!

Трябва ли наистина да бъдат арестувани всички богати българи? Да, ако се вслушаме в мнението на над 40 процента от участниците в национално представително изследване на агенция „Медиана”, поръчано от вестник „Труд” и цитирано в „Дневник”. Според същото допитване 57% от хората са привърженици на всеобща национализация, а само 17 процента не са на мнение, че повечето ни богати сънародници не са „крадци и мошеници”.

Мен ако питаш, резултатите от проучването (ведно с изключително забавните коментари под статията в на теория привличащия дясно ориентирана аудитория „Дневник”) биха могли най-вече да ни кажат какъв е процентът на тъпите анкетирани – 83 – и в частност на пълните идиоти – 57.

Няма съмнение, че част от съвременния роден „елит” забогатя по престъпен начин през 90-те години, но също така е истина, че тази част отдавна е относително малка и продължава да намалява. Не мога да повярвам, че едва 27% от сънародниците ми смятат, че е възможно човек да придобие състояние с честен труд. Ако такава е реалната нагласа в страната, това чисто и просто означава, че 73% от гражданите ѝ завинаги ще си останат бедни – в резонанс със собствените си възгледи.

Какво би се случило, ако послушаме феновете на национализацията, обясних в статия миналия месец, но нека повторя: след два-три дни ще установим, че заедно с така наречените „крадци и мошеници” са си отишли и работните ни места, и цялото ни благосъстояние.

Причините да мразим успеха и богатството са комплексни, така че не смятам, че ги разбирам изцяло, но все пак – мисля – най-важната от тях е, че повечето хора не само в България, но и по света, възприемат икономиката като игра с нулева сума. Ако аз спечеля, ти задължително трябва да загубиш. Че не е така с просто око се вижда по факта, че не живеем в пещери (ако сумата наистина беше равна на 0, никога нямаше да сме построили даже първата колиба), а за по-засукани мисли по темата ще трябва да изчакаш някоя от следващите статии в E-lect.

А на мен ми остава само да се радвам, че в страната няма пряка демокрация, както им се иска на някои хора, защото, ако оставим бъдещето си в ръцете на онези 57%, споменати по-горе, 100 процента от нас са загубени.

1 Comment

  1. Кирил Илиев says:

    Демокрация в България… илюзия за обикновения човек…

Коментирай