- E-lect.net - https://e-lect.net -

Агитпроп

[1]Още преди да започнат да използват лагери и куршуми в тила като средство за превъзпитание на недоволните от управлението им, болшевиките в Русия развиват концепцията за агитпропа (съкращение на „агитация и пропаганда”) за моделиране на общественото съзнание в удобна за тях посока. Идеята, която много бързо е възприета от почти всяка форма на диктаторско или демократично управление, в общи линии е да се използват огромните възможности на държавата за разпространяване на възгледите на нейните ръководители и ограничаване на онези мнения, които се смятат за враждебни, дисидентски или просто отклоняващи се от едничката правилна линия.

Или иначе казано, да се харчат парите на данъкоплатците, за да се манипулира мисленето на същите тези данъкоплатци.

Както показват не малкото разходи, отделяни всяка година за популяризиране на дейността на разни министерства у нас, с рухването на комунизма далеч не дойде и краят на агитпропа. В известен смисъл влиянието му само бе ограничено от невероятните възможности за достъп до алтернативна информация, създадени с възхода на интернет.

Но дори съвременната информационна среда не е абсолютна гаранция срещу плановете на амбициозни политици да манипулират общественото мнение. Показва го в своя статия [2] Дейли Телеграф, който се е сдобил с поверителен документ на Европейския парламент (ЕП), предвиждащ да бъдат похарчени над 2 милиона евро за кампания за борба с евроскептицизма преди европейските избори догодина. Документът е разписан в славната традиция на агитпропа, като на пропагандаторите (така де, институционалните комуникатори) е вменено в задължение да следят за прояви на враговете-евроскептици (които тук са наричани с милото „тролове”) и да ги громят, където ги сварят.

Така например, ако вземеш да споделиш някъде, че е супер тъпо ЕС да харчи милиони за подобни глупости в условията на криза, веднага ще се намеси обучен евроексперт, който „с факти и цифри” ще докаже, че всъщност ти си тъп и обществено вреден разпространител на неверни митове.

А, ако това не сработи, винаги можем да отворим няколко трудововъзпитателни лагери или да се върнем към практиката с куршумите в тила.