- E-lect.net - https://e-lect.net -

Бойко Борисов Free Day

[1]Ако отвориш Дневник не много след момента на публикуване на тази статия, ще видиш, че водещата новина там е озаглавена „Борисов ще пита ФБР и Европол за доказателствата за Килърите [2]”. Вчера, темата на деня бе предопределена от материала, кръстен „Борисов: Приемам решенията на съда като провокация към държавата [3]”. Онзи ден интересът ни предизвика текстът под името „Премиерът Борисов: Разликата между мен и Станишев е един милиард лева [4]”.

Всъщност, ако напишеш фамилията на министър-председателя в търсачката на сайта на този все пак критично настроен всекидневник, ще откриеш, че тя се среща в общо 37 материала само за последните четири дни. (Впрочем, Цветан Цветанов „гостува” едва в 17.)

Да опитаме с онлайн медията dnes.bg. Втората най-четена статия за деня? „Премиерът Vs престъпността: предстои тежка битка [5]”. Коя ли е четвъртата? „Борисов: Калашников детска играчка ли е? [6]” (Снимката към нея, впрочем, ни в клин, ни в ръкав ни показва неформалния лидер на ГЕРБ и на света като цяло да загрява за турнира в Уимбълдън.) Бързото търсене от своя страна изважда 155 резултата с фамилията му за една седмица назад.

От тази гледна точка, положението във vesti.bg (където премиерът е споменаван жалките седем пъти от началото на месеца) е направо скромно. Actualno.com на свой ред заема златната среда с 15 статии за същия период. И така нататък, и така нататък.

За да не решиш, че е само пресата, не мога да пропусна да кажа, че ситуацията е същата във Facebook (преди броени минути невинният ми опит да се похваля там със скоростно изкачване на Витоша моментално бе обърнат на разговор за премиера-слънце, който – очевидно – може да се справи по-добре), в Twitter (познай чие е първото име, което ми излиза в списъка с подходящи за „следване” хора) и даже в Блогосферата (но днес не съм я проверявал, така че, дай Боже, да те лъжа).

А сега поантата: всичко това ми идва твърде много. Може да е романтична заблуда, обаче не си спомням нито един министър-председател, партиен лидер или просто известен човек да е ставал обект на подобно медийно внимание. Някога. В демократичната история на страната, дала на света Бойко Борисов.

Невъзможното ли искам? Просто един ден, в който никой да не ме занимава с лика, живота и делото на най-великия премиер, кмет, партиен лидер, генсек на МВР, пожарникар, футболист, тенисист, духовен наставник на Путин, wingman на Берлускони и светлина в живота на Меркел. Толкова ли е трудно? Поне за 24 часа?