Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Булгар, булгар…

Не че нещо намеквам, но, ако твореше в наши дни, Алеко Константинов навярно би се замислил дали главният герой на фейлетоните му да не се казва Волен. В крайна сметка каква по-висока чест за онзи, когото лакеите… така де симпатизантите наричат „новия Левски“ от това името му да бъде увековечено като символ на българщината и да пребъде неговият пример, от който бъдещите поколения да се учат как да се държат не само помежду си, но и когато пътуват по чужбината.

В България, доминирана от ценностите на „новия Левски“, ще бъде повод за гордост за всеки младеж да се похвали, че е посбутал някой от онези предатели неудобните журналисти или че е нарекъл „курви“ хората, които не са съгласни с него, а събирането на групички за разправа с враговете и оскверняването на национални паметници на културата ще са се превърнали в популярни начини за разпускане в свободното време между пиците.

Когато пътуват в чужбина пък наследниците на гордата сидерова традиция ще знаят, че всичко могат да си позволяват, стига да не ги хванат, и ще се надпреварват да изпълнят атакистката мечта – да изядат и изпият колкото се може повече, без да си платят.

Що се отнася до мен обаче, аз повече си харесвам стария Левски с обърканите от световния империализъм възгледи за България на братството и равноправието между хората без значение от техния етнос, с пословичната му скромност и отзивчивост, и с пестеливостта, присъща на огромната му отдаденост на каузата на българската свобода.

Ще познаеш неговите духовни последователи на първо място по интегритета, който не би им позволил нито да се заизмъкват като долни измамници от заведението, в което се хранят, нито да харчат хиляди от левовете на данъкоплатците дневно за разходки и пиянстване в другия край на Европа в работно време.

Все се надявам, че в сблъсъка между идеалите на старите ни апостоли и новите им самозвани реинкарнации още има шанс да победят тези на старите. За съжаление, пълното отсъствие на реакция от страна на родните институции при поредните простотии на модерните бай ганьовци ме кара да мисля, че поне сред политическата ни класа този двубой отдавна е приключил.