Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Българ: книга-игра

BalgarКакто вече е ставало дума, в скромния екип на E-lect не само сме фенове на книгите-игри, но и сме повече или по-малко замесени в една инициатива и няколко други проекти, свързани с тях (т.е. аз съм замесен повече, а хората, които ми помагат за сайта – от по-малко до никак). Освен това всички харесваме творчеството на Богдан Русев и имаме като цяло положително мнение за интересни проекти с българско авторство в повечето сфери на изкуството.

Лесно е да се досетиш каква е връзката между Богдан Русев и книгите-игри: все пак той беше един от големите автори в тази медия през 90-те години на миналия век. Що се отнася до връзката между Богдан Русев, книгите-игри и интересните проекти с българско участие, тя се илюстрира от Неделчо Богданов и неговото напоследък преминаващо в други медии анимационно творчество под марката „Българ“.

И така, след като стартира като сериал, сдоби се и с филм и разшири вселената си с комикс и няколко онлайн куестове, идната седмица „Българ“ ще навлезе и на полето на книгите-игри. Изданието, което вече очакваме с нетърпение, е написано от Богдан Русев по проект на Неделчо Богданов и излиза на пазара с премиера на 23 май. Темата е пиратска, а сюжетът – в стила на сериала.

Според хората, стоящи зад „Българ: книга-игра“, историята в нея, която ще бъде разказана на 200 страници и с помощта на повече от 30 цветни илюстрации, ще се развива от традиционния за тази вселена Несебър до мистериозен пиратски архипелаг в Черно море, ще срещне взимащия решенията читател с препятствия от типа на пирати (естествено), тайнствени мултимилиардери, говорещи маймуни, динозаври, месоядни растения, зомбита, оживели скелети, демони и прочие, и ще съдържа множество препратки към поп културата у нас и по света.

Книгата е издание на „Сиела“. Тя ще струва 13.90 лв. и вече може да се поръча онлайн. Какъв ще бъде резултатът от този интересен експеримент предстои да видим, но мен лично ме радва фактът, че с него Богдан Русев се завръща както на пазара (горе-долу година след последната си книга), така и към корените на творчеството си.