Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Българ: Лабиринтът на времето и още от интерактивната литература

Ако някой ми беше казал, че книгите-игри отново ще се превърнат в популярно забавление, преди четири години, когато Александър Торофиев постави началото на т.нар. нова вълна в развитието им у нас, преди три, когато с него привършихме работата по първия сборник от поредицата „Призвание герой“ или дори само преди две, когато Никола Райков „изгря“ с великолепното голямо приключение на малкото таласъмче, едва ли щях да му повярвам. По всичко личи обаче, че щях да сбъркам, защото и през 2015 г. интерактивната литература продължи да се развива в съвсем неочаквани посоки, а броят на издадените родни и преводни книги-игри е по-голям, отколкото по което и да е друго време от 1998 насам.

The Labirinth of TimeПрез изминалите месеци в E-lect анонсирахме появата на двете най-интересни издания в тази медия: Българ: книга-игра и Седемте живота на Мая, а в този текст ще ти споделя какво още можеш да откриеш на започващия утре Панаир на книгата.

На първо място, както ще ти подскаже заглавието, е изненадващото за мен скоропостижно продължение на Българ, което е кръстено на една от първите български книги-игри – Лабиринтът на времето (докато деветдесетарската книга, която бе сред първопроходците на интерактивната медия, носеше заглавието В лабиринта на времето и бе написана от известния писател и преводач Любомир Николов). Тъй като информация за това издание се появи едва преди няколко дни, засега мога да споделя единствено името на (гост) автора – Богдан Русев, както и че се очаква датата на премиерата на Лабиринта на времето да бъде 13 декември.

Докато създателят на Българ Неделчо Богданов все още ни държи в напрежение, издавайки на час по лъжичка за новата книга, моите приятели от „Сдружение книги-игри“ са в състояние да задоволят глада за интерактивна литература с каталога си от издания, който от утре ще включва две нови заглавия. Призвание герой – брой IV продължава традицията на сборника да представя на страниците си по три нови книги-игри, предимно от млади автори. Герои пък е третата книга от поредицата преводни заглавия на Николай Гьошев, с която той цели да запознае родните читатели с по-интересното от интерактивния жанр по света.

(Няма да скрия, че участието ми в редакцията и на двете издания ми дава възможност да ти кажа много повече за тях, но това ще стане в част от не съвсем кратката поредица от статии на литературна тема, която ще се появи в E-lect до края на месеца.)

Четвъртата част на „Призвание герой“ е на цена 13.99 лв., а Герои струва 6.99, но по традиция на Панаира издателите предлагат и големи отстъпки. Тези и още много издания на „Сдружение книги-игри“ ще намериш на щанда на сдружението, докато за втората книга по Българ всички ще трябва да се навъртаме около този на Сиела.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect, по e-mail (по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook или да последваш фийда му в Twitter. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.