Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Вежди и дискриминацията

Ще ти трябва повече от богато въобръжение, за да обвиниш този сайт в хомофобия. Тъкмо напротив, преди време тук обяснихме защо толерантността към хомосексуалните е важна предпоставка за икономическия растеж и се подиграхме с антигей отличията, раздадени от оня идиот дядо Николай. Хората, които ме познават, освен това са наясно с твърдата ми убеденост, че ние – хетеросексуалните мъже – можем само да се радваме, ако броят на гейовете нарасне (защото това значи повече свободни жени за нас).

Така че се чувствам свободен да коментирам бурята в чаша вода, предизвикана от отдавнашното изказване на настоящия министър на културата Вежди Рашидов за хомосексуалните. На първо място, съгласен съм с всички, които смятат думите на министъра за тъпи и неуместни. Те са такива, това е вярно. Тук, обаче, приключват приликите между нас.

Вчера някой ми написа, че господин Рашидов упражнявал дискриминация. Този някой може би е умен човек (все пак, „дискриминация” е сложна думичка), но представите му света са толкова наивни, че чак са опасни – и, за съжаление, се споделят от много хора. Едно изказване не може да дискриминира. За да направиш това, трябва да третираш някого неравнопоставено на база на раса, пол, етнос, религия и пр., не просто да го обиждаш. Ако Вежди беше уволнил петнайсетина гейове, щях да съм съгласен с опонентите му, сега те просто демонстрират глупост.

Още по-неуместно ми изглежда искането за оставка на министъра за изказване, което – нека си припомним – той е направил в лично качество, много преди дори да помисли, че ще се захване с културата на държавата. Неприятно е, че то идва от демократично мислещи хора. Защо? Поради простата причина, че те изглежда забравят, че свободата на мисълта и свободата на словото са от жизнено важно значение за всяко нормално общество.

Нека бъде ясно: една демократична държава няма правото да преследва хора, само защото имат мнение – без значение дали то е просто различно или е плод на дълбока мизантропия. Нашата свобода си има цена и тя е да бъдат свободни дори онези, с които изобщо, ама изобщо не сме съгласни. Оставки най-добре да се искат за некадърност, а не за политическа некоректност.

Ама Вежди Рашидов бил обидил много хора. Big deal! Ако обидите, които си разменяме ежедневно, бъдат криминализирани, изведнъж всички ще се окажем престъпници.