Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Видимият резултат

European UnionДокато годините, в които партия ГЕРБ управлява страната ни, изминаваха една подир друга в относително безвремие, маркирано с половинчати или изцяло отсъстващи реформи, родният властови елит все по-усилено оправдаваше безсилието си да реформира България по два начина. На първо място беше тезата, че това, от което се нуждаем, не е промяна, а стабилност. На второ – мантрата, че въпреки всичко управлението на господин Борисов и колегите му води до „видими“ (макар и често пъти твърде скъпи и прекалено некачествени) резултати, платени най-вече парите с на европейските данъкоплатци.

На повърхността и в двете твърдения има известна истина. Стабилността е по-добра както от неадекватните промени, така и от тежката криза, в която потъна южната ни съседка, но когато тя самата се превърне в самоцел, първото следствие е, че множеството проблеми в политиката и икономиката на България продължават да се самоподдържат и да подкопават потенциала на страната за бъдещо развитие. „Видимите резултати“ са пред очите на всички, но се изисква известна доза абстрактно мислене, за да си зададеш въпроса дали ефектът от тях нямаше да е значително по-голям, ако съдебната ни система работеше по-качествено, корупцията бе по-ограничена, а европейските пари не бяха основният фактор за растеж.

В крайна сметка, докато в България „стабилността“ се превърна в евфемизъм за репликирането и засилването на онези политико-бизнес отношения, които в най-добрия случай са класически пример за кронизъм, а в най-лошия са откровено престъпни, на север от нас румънският политически елит по неволя се зае с пропазарни и антикорупционни реформи и „видимият резултат“ не закъсня. Напук на заявките на Бойко Борисов, че „сме изпреварили Румъния във всяко едно отношение“, вчера председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер прогнозира, че механизмът за наблюдение върху правосъдната и правоохранителната система на северната ни съседка може да приключи до края на мандата му, а нашият – не.

Това изказване освен огромна черна точка за кабинета е и предупреждение, че ако гражданите на страната ни не осъзнаят, че стабилността е отрицателен феномен, когато системата е корумпирана, а празните новопостроени стадиони и спортни зали по селата не са адекватен заместител на недостатъчните възможности за развитие в частния сектор, на България ѝ предстои бъдеще, в което напук на „видимите резултати“, все ще изоставаме от ЕС.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect, по e-mail (по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook или да последваш фийда му в Twitter. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.