Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Виктор Лилов: София на хората

Преди около месец споделих доводите си защо не смятам да подкрепя никого измежду представителите на политическото ни статукво на предстоящите местни избори. Въпросът към кого точно да насоча гласа си обаче остана отворен и този материал е част от усилията ми да намеря отговор. По-надолу ще прочетеш интервюто, което взех от кандидата за кмет на София от партия ДЕОС Виктор Лилов. Още тук ще призная, че изпитвам симпатии, както към формацията като цяло, така и към дейността на повечето ѝ публични фигури, но въпреки това целта ми не е да агитирам да ги подкрепиш, а да ти дам възможност да научиш повече за тях, с надеждата това да помогне на информирания ти избор.

Лично аз все още не съм взел окончателното си решение.

Victor LilovЗдрасти. Кой е Виктор Лилов извън политиката? Разкажи ни накратко за себе си. Защо се захвана с политика?

Човек, който обича свободата. Може би това беше причината да се захвана с музикален мениджмънт преди 15 години. Тази професия ми даде възможност да пътувам, да се срещам с различни хора, култури, работата ми много ме обогати. Свободата за мен означава и отговорност към свободата на другия. Това ме накара да бъда и граждански активен, особено що се отнася до човешките и гражданските права и тяхната защита. Естествената следваща стъпка беше да се ангажирам по-тясно с политиката. Принципите на свободата и правовият ред са фундаментът на моята ценностна система и ДЕОС беше естествен избор.

А какво е партия ДЕОС? Кои са ценностите ѝ? Защо да я подкрепим?

За пръв път в България се появява партия, която е изградена на базата на принципи, а не на интереси към консумиране на власт. Това твърдение лесно се доказва, ако прегледате политическите ангажименти, които в ДЕОС декларираме публично. Те са свързани със защитата на свободата, гражданските и човешките права, икономическата инициатива, дерегулацията и либерализацията на редица сектори от обществения живот. Много често у нас това са непопулярни позиции, но те помагат на хората да идентифицират съмишленици в стойностни каузи, а не в частни или групови интереси. ДЕОС е партия с визия, ангажирана с бъдещия ден, отворена към промени, иновации, защитаваща правото на хората да контролират не само своето настояще, но и бъдеще, да правят своя свободен и информиран избор, и да берат плодовете на собствения си труд и предприемчивост. Всичко това без административен натиск чрез всевъзможни ограничения и регулации, високи косвени данъци и куп други пречки, чийто резултат е да възпират иновативния предприемачески дух и така да намаляват шансовете ни да имаме по-добър стандарт на живот.

Наскоро се появи проучване, според което София задминава Ню Йорк по качество на живот. Дори това да е спорна теза, няма съмнение, че животът в града се подобри в последните години. До каква степен се дължи това на политиката на Йорданка Фандъкова и на настоящия общински съвет? Какво ти харесва в нея?

Не знам какви критерии са използвани при това изследване. София и Ню Йорк са несъпоставими. Може би предимството на София е, че е компактен град с много зеленина и планина в непосредствена близост. Струва ми се обаче, че тези конкурентни предимства тепърва ще бъдат оценявани от една бъдеща управа на града. При Фандъкова ми харесва това, че е жена. Прoчее, в ДЕОС активно насърчаваме дамите да се включват по-дейно в политиката, но също така вярваме, че това трябва да се случва по естествен път, а не чрез въвеждане и поддържане на квотни принципи.

А какво не ти харесва в начина, по който се управлява София в момента?

Тук мога да цитирам друго изследване, на Европейската агенция за околна среда, според което София е най-замърсената столица на Европа.

Не само, че столичани не биват информирани за това, но и в ДЕОС не виждаме кметицата и нейната администрация да вземат мерки срещу конкретните причинители – автопарка, прашните строежи и отоплението на „твърдо гориво” през студените месеци. Тъкмо обратното – в центъра на инвестиционната политика са поставени автомобилите, като направените разходи най-вероятно биха били излишни, ако дори 1/10 от похарчените средства бяха вложени в подобряване на обществения транспорт като качество, честота и маршрути. Съществен проблем е и липсата на прозрачност в управлението на този огромен за мащабите на страната ни бюджет, особено по отношение на общинските фирми. На практика нищо не знаем и за това как общината е натрупала дълг от повече от 1 милиард лева. Не виждам и някаква системна политика за справяне с разширяващите се гета – признак, освен всичко друго, и на социално изключване.

Какви ще бъдат управленските ти приоритети, ако те изберат за кмет? Какво е важно да се случи в София в следващите 4 години?

Планирането на приоритети е свързано с реализирането на конкретна визия за града. За нас в ДЕОС София трябва да е град на хората, с електронно административно обслужване. С чист въздух във всички свои части по всяко време на годината. С модерен градски транспорт и веловъзможности. С максимална свобода на икономическата инициатива. Толерантнa София, без гета, в която редом с нас без притеснения да живеят както граждани на Щатите и Западна Европа, така и хора, избягали от война и преследване, а всички ние да се чувстваме уютно, спокойно и комфортно и да влагаме способностите си в развитието на нашата столица.

За да се реализира тази визия е необходим сериозен системен анализ на направеното до момента, което несъмнено ще доведе до промяна в приоритетите на управление.

Според нас ключов приоритет е създаването на прозрачна електронна община включваща възможността за контрол на процеса по възлагане на обществени поръчки, както и за контрол на общинските финанси като цяло. Трудно ще може да реализираме добра управленска политика, ако бюджетът не се управлява добре. За нас в ДЕОС много важни ще бъдат инвестициите в нискоемисионен градски транспорт, както и в промяната на разписанията и тарифирането му, така че хората да имат повече стимули да го ползват. Не на последно място е ликвидиране на градските гета, включително и чрез снабдяване на жителите им с документи за собственост, доколкото това не засяга частната собственост на други граждани.

ДЕОС е относително „млада“ партия. Имаш ли експертния потенциал да осъществиш приоритетите си? Кажи ни нещо повече за екипа си.

Макар и млада партия, ДЕОС успя да привлече хора с много сериозен експертен потенциал в областта на правото, финансите, икономиката, маркетинга, цифровите технологии, транспортната организация, туризма, спорта и културата. Ясно съзнаваме че успешното участие в управлението на града е преди всичко екипно усилие. Без изключение всички представители на ДЕОС в листата са успешно реализирали се в професионалния живот личности, които не влизат в политиката, за да решат някакви свои проблеми, а възприемат този ангажимент като мисия в името на един по-хубав град, на едно по-добро бъдеще.

Публична тайна е, че социологията в България винаги е зависела в голяма степен от това кой поръчва музиката. Все пак какво казват проучванията за ДЕОС и твоята кампания в частност? Какъв резултат е реалистичен според тях? А според теб?

Участието ни в тези избори е знак за нашите привърженици, че вече не е необходимо да избират „по-малкото зло“, само за да не се загуби гласът им. В този ред на мисли социологията не е от първостепенна важност за нас. По-важно е посланието, че вече либерално мислещите хора могат да разчитат на реално политическо представителство. Нашата прогноза е, че ще бъдем представени в Столичния общински съвет и ще защитаваме визията си за София, с която участваме в тези избори.

Кои български политически сили и/или политици харесваш? Кой би искал да влезе в идеалния случай в управлението на София? Кои са партиите или личностите, с които би могъл да работиш, и кои са тези, с които и дума не може да става за сътрудничество?

Харесвам политици, които отстояват принципи и имат визия за бъдещето. Това създава предсказуемост, а тя е важна за реализирането на дългосрочна политика. Идва младо поколение политици израснали в условията на повече свобода и демокрация, следвали и завършили в по-развити държави. Такива хора трябва да получат шанс и преференциалната система на гласуване позволява те да го имат. Не вярвам, че политици с по 3-4 мандата в СОС са способни да съдействат за промяната.

Впрочем, какво мислиш за Uber? А за т.нар. „икономика на споделянето“ като цяло?

Икономиката на споделянето е устойчив модел, който не бива да бъде ограничаван със законодателни мерки. Освен всичко друго, подобни иновации значително подобряват конкурентната среда и дават на гражданите много по-добър продукт или услуга. Подкрепата за този модел е свързана най-вече с дерегулация, в частност и на ниво местно самоуправление.

Наскоро един „ляв“ журналист характеризира ДЕОС като „поредния опит на групичка отчаяни костовисти да се опитат да обяснят на хората, че са нещо радикално ново“. Има ли истина в това твърдение?

Създадохме ДЕОС със съзнанието за мисия, а и защото поискахме да поемем управлението на съдбите си в собствените си ръце, вместо да бъдем просто странични наблюдатели. Името на ДЕОС свързваме с това, че сме дейни. Ние искаме промяна и сме готови да действаме за нейното постигане. Призоваваме софиянци да бъдат дейни и на 25 октомври да излязат да гласуват, и да гласуват за ДЕОС с номер 35!

Благодаря!

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect, по e-mail (по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook или да последваш фийда му в Twitter. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.