Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Винаги друг е виновен

Планирах статията днес за разнообразие да бъде посветена на положителното в българския политически живот (доколкото го има), но ще трябва да се въздържа. Вместо това, нека си поговорим за реакцията на премиера Борисов на разразилия се скандал във връзка с EABG – консорциума от ОАЕ, който според официалните прессъобщения на Министерския съвет и Министерството на икономиката се беше ангажирал да финансира строежа на писта за Формула 1 у нас.

Е, лесно е да се досетиш, че въпросните текстове не само не отговаряха на истината (както – да не пропусна да се изфукам – вчера писах първи в България), но разгневиха господин Раид Абу Хундра – CEO на EABG (чиято реакция също бе отразена в E-lect) и доведоха до следното негово изказване, цитирано от Сега: „Никога не сме се сблъсквали с толкова непрофесионализъм… Отношението към нас ни разочарова и унищожи шансовете за какъвто и да е бизнес в България. Ще се постараем да посъветваме партньорите и колегите си същото”.

Връщайки се към заглавието на този материал, ще трябва да попитам: Кой е виновен за тази реакция? Дали не е министър Трайчо Трайков, от чиято пресслужба съобщиха за подписан меморандум за създаване на съвместна компания – информация, която самият той не опроверга по Нова Телевизия, при все че е невярна? Или са ПиАр-ите на МС, които от своя страна разгневиха EABG със съобщението, че консорциумът е държавен, а неговият представител – шейх? Или самият премиер, задето очевидно не знае с кого разговаря?

Никога! Виновен, според Борисов, е Румен Петков. Той, по собствените му думи, го е подвел да се срещне с „шейх” Мохамен Абдул Жалил ал Блюки. Съгласен! Питам се обаче що за идиот би признал, че е приел на доверие сделка за стотици милиони, предложена от основния му политически опонент, без да си направи труда да провери фактите около нея (на мен ми отне 15 минути да разбера, че оповестената в медиите информация е глупост до глупост, при положение, че не разполагам с една хилядна от ресурсите на Министерския съвет).

Що за икономически министър ще подпише документ, който дори не е чел (ако приемем и тук участието на дългата ръка на господин Петков) и ще оповести напълно различно от истинското съдържание, пак „на доверие”? Що за пресслужба няма да положи дребното усилие да потърси фактите, за които съобщава, поне в Google?

Простичко казано, за скандала с EABG има две възможни причини. Или цялата медийна истерия покрай пистата за Формула 1 беше поредния ПиАр трик за трупане на евтина популярност от страна на Борисов, Трайков и (този път) Петков, или управлението показва безкрайна, ама безкрайна некомпетентност. Аз залагам на първата. Премиерът днес призна, че предпочита втората.