Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Внимание! Измама

В клуба е тъмно, но веднага я познавам. Същата бременна жена на не съвсем определена възраст, същата късо подстригана и леко прошарена коса, същата чанта през рамо и точно същото облекло, както преди няколко часа (но не като предния ден). Съвсем различно поведение. От момента, в който я видях за първи път, е изминало цяло денонощие. Тогава тя дойде при нас в Борисовата, за да си изпроси няколко стотинки за храна. Говореше с усилие и изглеждаше зле. Едва не се разплака.

Не ѝ повярвах и в желанието си да се уверя, че съм прав, продължих да я наблюдавам, докато изчезна от погледа ми. Дали заради напредналата бременност или в резултат на добра актьорска игра, само за пет минути успя събере пари от близо десетина човека наоколо. Не лош резултат, не смяташ ли?

Но ето, че вече е следващият ден. Застанал съм пред подлеза на Ариана и чакам приятели. Тя също е там. Тръгва към мен, но после явно ме познава и рязко свърва в обратна посока. Отново удобен повод за наблюдение. Пет-десет минути, няколко случайни минувачи, които, разчувствани от разиграния театър, развързват кесиите си пред лицето на жената.

Превъртайки малко напред се озоваваме обратно в клуба, където тя е във вихъра на партито, подарено ѝ от колективната ни глупост (не виждам дали пие алкохол, но прилича на пияна, което може да значи – а може и да бъркам – че не се интересува много от бебето си).

Не ми се иска, обаче, да отделям повече внимание на конкретния случай, а на

Тенденцията

все повече и повече хора да се обръщат към вродената ни добрина и, възползвайки се от нея, на практика да ни мамят, при все че едва ли има закон, по който да бъдат осъдени. Те винаги за закъсали. Често пъти спешно им се налага да пътуват за някъде, но – виж ти, що за късмет? – не им стига точно 1 лев, за да си купят билет.

(Веднъж даже, докато чакахме 94 на спирката на Канала с една приятелка, за отрицателно време бяхме помолени за пари от трима младежи – едно момиче и две момчета в началото на 20-те, не много по-малки от нас – като всички те отиваха за едно и също място, бързаха заради съвършено различна житейска трагедия и имаха нужда от дребна сума, поради три различни причини. Куриозното в случая е, че се появяваха един по един през големи интервали, явно убедени, че междувременно чакащите са се сменили изцяло.)

Понякога уличните измамници нямат пари за храна. По-често в миналото, но все по-рядко напоследък те не им стигат, за да си купят особено необходимите им лекарства. Или се нуждаят от някоя и друга стотинка за цигари. Един-два пъти са ме спирали хора, които чистосърдечно са си признавали (или не), че искат да си купят бира. Каквото и алиби да им хрумне, обаче, те учудващо често са облечени, ако не скъпо, както жената, с която започна тази статия, то поне прилично. Никога – поне според моя опит – не са от малцинствата. И винаги, винаги са толкова убедителни, че не е никак трудно да пропуснеш очевидните несъответствия в историите, облеклото или поведението им.

Освен това техният брой расте. Преди около три месеца се заговорих с приятел по темата и оттогава положих повече усилия да обръщам внимание на ставащото около мен. За целия период от този  разговор досега не е минал нито ден – дори един – в София, в който да не са ме спирали на улицата да ми искат пари. Поразително изключение? Не вярвам. По-скоро ми се струва, че същото се случва и с теб, и с още мнозина като нас.

При това положение ми е съвършено непонятно как въпросът за уличните измамници не намира отражение в медиите (поне доколкото знам) и не е започнала да занимава нашата любима полиция – същата, която „ме пази” предимно от реалността, разигравайки своя си собствен вече леко скучноват театър под различно име всеки Божи ден. Така че днешната статия е моят начин да кажа, че проблем има, дори и онези, от които осветляването и разрешаването му зависи, да не му обръщат внимание.

Ако искаш да добавиш нещо или просто да поспориш, знаеш как да го направиш. Формата за коментиране е точно отдолу.

6 коментара

 1. Pavel VL каза:

  В петък в Борисовата попаднахме на същата млада дама и също не ѝ дадохме пари. Бременна, добре изглеждаща (и облечена) да проси, не изглеждаше много правдиво. От всички групички наоколо имаше по някой, който се бръкна обаче.

  Not so cewl!

 2. Да, и аз за петък и събота говоря. Ъм, прости невежеството ми, но какво е cewl? 🙂

 3. Аз май за последно дадох пари на един чичко пред денонощния магазин за алкохол на Попа. Човекът най-чистосърдечно си каза, че му трябват не за друго, а за пиене. Уважавам такава честност. 🙂

  На ул. Коперник всеки ден една баба причаква потенциални дарители. Винаги е облечена в черно, сяда на земята, точно до кофите, така че да изглежда възможно най-мизерно и нещастно. Направо да ти се скъса сърцето. Първият път се хванах, но забелязах, че тя умишлено избира това място и това ме подразни. Наоколо има много по-прилични места, където би могла да се настани една просякиня и да запази поне мъничко достойнство. Тази ми напомня на един просяк, когото видях веднъж на Попа. Беше коленичил, навел глава до земята, забил лице в тротоара и протегнал отворена длан над главата си. Явно с доброволното си самоунижение целеше да породи максимално съжаление. Е, при мен породи единствено презрение. Да не говорим, че изглеждаше на не повече от 40-45 години – сиреч напълно работоспособна възраст. 

  Колкото до полицията, не мисля, че този проблем може да намери място сред приоритетите ѝ. Когато даваш пари на просяк, това си е твое доброволно решение и ти знаеш, че няма да получиш нищо в замяна на парите си. Вярно, че същото би могло да се каже за благотворителните кампании, някои от които понякога се оказват измама, но там шашмите обикновено са за доста повече пари. Най-удачен и реалистичен вариант ми се струва просто да се предупреждаваме взаимно за такива измамници и да внимаваме за какво си даваме парите. 

 4. Впрочем миналия месец аз видях един като този, за когото споменаваш, на Карловския мост в Прага. Мисля, че е някаква форма на религиозен ритуал.

  Що се отнася до статията, нейните герои не са точно просяци. В смисъл те не се имат за такива. С просяците е по-лесно. Тези си те мамят, без да им мигне окото. Но си е вярно, че няма как да станат приоритет на полицията, де. Все пак не е лошо да ги „респектира“, както си знае! 😛

 5. Правят го, защото минава номера. Като спре да минава, няма да го правят.

 6. Pavel VL каза:

  Cewl=kewl=kool=cool… o.O