Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

В защита на Uber

Ако оставим настрана многобройните нюанси, в общи линии всяко едно управление по света попада в една от следните две категории: то или се опитва да служи за гарант на правата на гражданите на съответната държава и да изразява интересите на максимално широк кръг от тях, или се ръководи от здравата хватка на специалните интереси – били те политически, корпоративни или профсъюзни – и ръководи държавата по начин, който да гарантира и разширява техните привилегии за сметка на обществото като цяло.

Примерите, че, който и да дойде на власт у нас, неминуемо започва да предлага услугите си на своите приятели или просто на влиятелни организации, от които се чувства зависим, не са един и два, и ние в E-lect многократно сме ги посочвали. В тяхната светлина, плановете на НАП, МВР, специалните служби, ДАИ и Министерството на транспорта да организират съвместна акция срещу бизнеса в страната на една от най-големите иновативни таксиметрови компании в света – Uber – съвсем не са нещо ново.

Лесно ми е да разбера защо Uber дразни „утвърдените“ таксиметрови компании в България – тази услуга предлага ясно ценообразуване като дава на клиентите си идея колко горе-долу ще им струва пътуването, още преди да са тръгнали (нещо, което почти не се прилага в този бизнес у нас, всеки от потребителите на който във всеки момент рискува да бъде излъган от безскрупулни шофьори), безкешови плащания, гарантиращи, че ще бъде ограничена грозната практика таксиметраджиите да получават бакшиш след всеки курс (защото да получиш ресто от тях е истинско изпитание), и възможност за оценяване на шофьорите, която дава известна гаранция на потребителите, че няма да попаднат на някой от идиотите, с които – за голямо съжаление – традиционните компании са пълни.

Това, което не е ясно обаче, е защо услуга, която е изцяло от полза както за развиването на конкуренцията в таксиметровия бизнес, така и за ползвателите си, а и за обществото като цяло, трябва да бъде преследвана от българската държава. На кого точно служат държавните ни органи – на всички български граждани или (в случая) само на специфичните бизнес интереси на собствениците на таксиметрови компании?

Единственото що-годе логично оправдание в тази връзка би било, че през Uber в държавата не постъпват данъци. Но, докато то вероятно би могло да мине в страна, в която всички други вратички са затворени, точно в България – твърди се – има много бизнеси, които би трябвало да бъдат приоритет на НАП. Специално в сферата на таксиметровите превози данъчната ни служба ще направи далеч по-голяма услуга на хазната, ако вместо с Uber се занимае с порочната практика шофьорите на стандартни таксита да си изкарват от буквално всеки превоз недекларирана надценка под формата на „доброволен“ бакшиш.

6 коментара

 1. Кратко допълнение към изречението: „Единственото що-годе логично оправдание в тази връзка би било, че през Uber в държавата не постъпват данъци“. Не се опитвам да кажа, че Uber не плаща данъци с него – въпрос, по който не съм компетентен – а, че в случай че компанията не е коректен платец, това би могло да се използва като оправдание за започване на съвместната акция срещу нея.

  Доколкото разбрах след написването на текста, Uber е коректен платец.

 2. Joro каза:

  Поредната пошла статия, показваща непознаване на таксиметровите услуги в България. Авторът наясно ли е, че от поне 15 години всеки таксиметров автомобил у нас е оборудван с фискален апарат и притежава комплект стикери с обявени цени? Авторът наясно ли е, че за всяко пътуване може да получи фискален бон с детайлно описание на компонентите, даващи яснота относно крайната цена на пътуването? Също така по какъв начин разбрахте, че въпросната фирма Uber плаща данъци в България?

 3. Жоро, познавам таксиметровите услуги в България толкова добре, колкото всеки техен потребител. Спомням си последния път, когато таксиметров шофьор ми предложи да ми издаде касова бележка – беше в края на октомври или началото на ноември миналата година (или преди двайсетина пътувания с такси). Последният път, когато шофьор сам предложи да не закръгля до точна сума нагоре дори не го помня – мисля, че беше преди повече от година… но ми направи впечатление, понеже се случва горе-долу веднъж годишно.

  За сравнение в магазина до вкъщи ми върнаха точна сума и ми издадоха касова бележка преди 15 минути – нищо, че обслужването в него винаги е на доста по-високо ниво. Впрочем там го правят това всеки път 🙂 .

  Виж, аз не казвам, че всички таксиметрови шофьори са еднакви, разбира се – без съмнение има страхотни хора, предлагащи качествени услуги и сред тях. За съжаление те не са мнозинство – поне не достатъчно голямо мнозинство – и аз не съдя за това само по собствения си опит, а и по факта, че бакшиш се е превърнало в нарицателно у нас, а таксиметровите шофьори като цяло се радват на по-лошо отношение и от политиците. Това обаче няма да се промени като лобирате срещу конкуренцията – така единствено карате още повече хора да ви се дразнят. Ще се промени именно защото по-голямата конкуренция ще ви принуди да налагате по-високи стандарти. Качествените таксиметрови шофьори не би трябвало да се страхуват от този факт. Другите… те нямат място в бизнеса така или иначе.

 4. Напълно подкрепям автора. Всъщност без да съм чел публикацията точно вчера си мислех за предимствата на Uber и то не в личен план, а в полза на обществото – едно нещо, което ми хрумна беше, че Uber плаща данъци за 100% от прихода си, защото всяко едно плащане минава по банка. От всички други компании, които съм пробвал, единствено в Green Taxi ми е направило впечатление да ми дават касови бележки. Вече може да се каже, че съм редовен клиент на Uber и ще ги защитавам с каквото мога срещу картела на таксиметровите компании и тяхното лоби във властта. Споделям публикацията и пожелавам успех на Uber!

 5. Димитър Йотов каза:

  Слабото място на Uber са малкото на брой коли, които са на разположение. Това си личи и от многото реклами в нета. За да има покритие с повече автомобили, шофьорите трябва да имат нужда от пари, а като втора работа за шофьорите тя е допълнителна. Интересно ми е в малките часове чака ли се повече от 10 минути за кола? Конфликтът между Uber и такситата води до реклама и на едните и другите, Uber се рекламира, а такситата стягат редиците си.

 6. Липсват ми тяхното отношение и колите им… Чух, че предлагат водни таксита в Хърватия 🙂 .