Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

В интерес на „хората“

Анкх-Морпорк се управлява от патриций (това е Хавлок Ветинари), който упражнява специална форма на демокрация от тип „Един Човек, Един Глас“ – патрицият е човекът и гласът е негов.

Тери Пратчет

За този – надявам се, точен – цитат се сетих, когато прочетох изказването на дълбоко недолюбвания от българските граждани премиер Пламен Орешарски, че не вижда основание да подаде оставка, докато работи „за хората“. Ако исках да демонстрирам сарказъм, щях да отбележа, че за разлика от гражданите на Анкх-Морпорк, нашият министър-председател е забравил да посочи кои точно са хората, за които работи… но това не е чак толкова необходимо, тъй като всички ние сме наясно с основните им характеристики – амбициозни партийни лидери и/или добре облечени „бизнесмени“, преуспели с парите на данъкоплатците, агресивни опортюнисти и „банкови“, „медийни“ и други магнати.

Тъй като по всичко личи, че тези хора нямат основания да са недоволни от управлението на Орешарски, той има причини да показва задоволство. Човекът, който вероятно ще остане в историята като най-безличния български премиер, побеждавайки с обиколки някои класически примери от (пост-)социалистическата ни действителност, изглежда няма да успее да си отгледа гръбнак и някога да се изправи срещу „хората“.

Все пак, макар и малко вероятно, е възможно и друго тълкуване на думите на премиера. Той може би не визира приятелите си, а българския народ. Ако това е вярно, спрените реформи в комбинация с увеличаващите се дългове, растящата безработица, негативната икономическа перспектива и масовото недоволство срещу управлението му говорят, че то още от началото си не е работило в интерес на гражданите на България.

Изправен пред избора между хората и „хората“, всеки достоен човек трябва да застане на страната на първите, заклеймявайки отвратителното нелегитимно управление, работещо в интерес на вторите. За съжаление, с поведението си Орешарски ежедневно ни демонстрира, че за него властта е по-важна от достойнството.

П.С. На тази снимка, направена от Виктор Владев, ясно се вижда колко големи сили е мобилизирало правителството, за да защитава „хората“.