- E-lect.net - https://e-lect.net -

В интерес на „хората“

Анкх-Морпорк се управлява от патриций (това е Хавлок Ветинари), който упражнява специална форма на демокрация от тип „Един Човек, Един Глас“ – патрицият е човекът и гласът е негов.

Тери Пратчет

[1]За този – надявам се, точен – цитат се сетих, когато прочетох изказването на дълбоко недолюбвания от българските граждани премиер Пламен Орешарски, че не вижда основание да подаде оставка, докато работи „за хората“ [2]. Ако исках да демонстрирам сарказъм, щях да отбележа, че за разлика от гражданите на Анкх-Морпорк, нашият министър-председател е забравил да посочи кои точно са хората, за които работи… но това не е чак толкова необходимо, тъй като всички ние сме наясно с основните им характеристики – амбициозни партийни лидери и/или добре облечени „бизнесмени“, преуспели с парите на данъкоплатците, агресивни опортюнисти и „банкови“, „медийни“ и други магнати.

Тъй като по всичко личи, че тези хора нямат основания да са недоволни от управлението на Орешарски, той има причини да показва задоволство. Човекът, който вероятно ще остане в историята като най-безличния български премиер, побеждавайки с обиколки някои класически примери от (пост-)социалистическата ни действителност, изглежда няма да успее да си отгледа гръбнак и някога да се изправи срещу „хората“.

Все пак, макар и малко вероятно, е възможно и друго тълкуване на думите на премиера. Той може би не визира приятелите си, а българския народ. Ако това е вярно, спрените реформи в комбинация с увеличаващите се дългове, растящата безработица, негативната икономическа перспектива и масовото недоволство срещу управлението му говорят, че то още от началото си не е работило в интерес на гражданите на България.

Изправен пред избора между хората и „хората“, всеки достоен човек трябва да застане на страната на първите, заклеймявайки отвратителното нелегитимно управление, работещо в интерес на вторите. За съжаление, с поведението си Орешарски ежедневно ни демонстрира, че за него властта е по-важна от достойнството.

П.С. На тази снимка, направена от Виктор Владев [3], ясно се вижда колко големи сили е мобилизирало правителството, за да защитава „хората“.