Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Да дадем ли шанс на Кънев?

Може и да не съм прав, но на фона на цялата кавалкада от нагли решения, предложения и изкарвания, идващи от „управляващата“ ни класа в последните дни (за част от които ще стане дума по-късно), за мен особено важно място заема начинът, по който Радан Кънев оправда избора на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии с почти същата лексика като тази, с която Сергей Станишев защити избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС на 14 юни миналата година.

Честно казано, не знам дали езикът, използван от господин Кънев, е резултат от случайно съвпадение или от осъзнато усещане, че цялата поредица от безсмислени компромиси и откровени лъжи е на път да прати него лично и целия Реформаторски блок по стъпките на Станишев и БСП. Но знам, че все някъде чертата трябва да бъде теглена и, макар да бях склонен да простя на моите избраници в този парламент немалко „отстъпления“ в името на едно стабилно реформаторско управление, изборът на Слави Бинев е само поредният пример от последните дни, караш ме да си мисля, че всички компромиси бяха направени, не за да се промени България, а, за да могат някои хора да се намърдат във властта.

Искрената ми надежда е да не съм прав и в дългосрочен план и Радан Кънев, и блокът като цяло да демонстрират нещо като характер, и нещо като благотворно влияние в управлението, което за момента изглежда си кара напълно по старому. А също и специално господин Кънев да се замисли дали не му е тъпо, когато в дадена ситуация дори Бойко Борисов звучи в пъти по-адекватно от него (в случая с изказването си във Фейсбук, че „има неща, които минават границата и е крайно време от Реформаторския блок да кажат до къде им е границата“). В крайна сметка, ако РБ продължава да се движи по наклонената плоскост, проблем ще има не само за хората в него – които ще осъзнаят, че са били употребени и захвърлени, без нищо в страната да се промени и без шанс да се завърнат във властта – но и за стотиците хиляди български граждани, подкрепили коалицията с надеждата, че тя е носител на различната политическа култура.

Що се отнася до всички нас, които не смятаме като Радан Кънев, че на Слави Бинев трябва да му се дава още един шанс да докаже що за стока е, при положение, че от години вече го прави доста успешно, във Фейсбук вече се организира протест, който ще се проведе утре от 14:30 часа в градинката на „Кристал“.

П.С. Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect, по e-mail (малко по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook или да последваш фийда му в Twitter. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш за това си решение.