Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Демокрацията според Патриотичния фронт

NFSBНа последните парламентарни избори Патриотичният фронт получи 239 101 гласа. При 11 лева на глас на година от държавна субсидия, това означава, че за четирите години, в които може би ще присъства в парламента, тази коалиция ще получи общо 10 520 440 лева – или няколко пъти повече, отколкото струват на българския данъкоплатец всички избирателни секции навсякъде извън страната.

Споменавам този факт във връзка с твърдението на лидера на Патриотичния фронт Валери Симеонов, че разкриването на секции в чужбина струва „много на държавата ни“, от което случайният наблюдател би могъл да си направи извода, че на господин Симеонов всъщност му пука за разумното харчене на парите на данъкоплатеца. Не толкова случайният наблюдател, разбира се, може да се запита защо, ако това беше така, лидерът на Патриотичния фронт продължава да е част от управлението, похарчило най-много пари в историята на страната през изминалата година по често пъти съмнителен, непрозрачен, откровено корупционен или пък направо глупав начин.

Аз обаче не искам да спекулирам защо господин Симеонов видимо не показва да е загрижен за обществени поръчки за стотици милиони, попадащи в ръцете на „успели млади мъже“ от основния му политически опонент, но е адски притеснен от няколкото стотин хиляди левове, похарчени за разкриване на избирателни секции извън страната. Само казвам, че ако беше патриот, каквито съветва да са българите в чужбина, и наистина желаеше да спести едва ли не всеки лев на държавата ни, Валери Симеонов трябваше да върне (голяма част от) огромната субсидия, получавана от коалицията му, и да се бори поне за премахването на партийните субсидии, ежегодно струващи на бюджета около два пъти повече от всеки вот.

На мен също ми се иска българските управляващи да харчат разумно, вместо да взимат заеми, които накрая ние ще плащаме, и да правят поредните си планове за (квази-) национализация на пенсионните фондове. Затова искрено се надявам „патриотите“, за които не е проблем да получават милиони от парите на данъкоплатците и значително повече да потъват по всякакви начини при подкрепяното от тях управление, но е огромен проблем да се похарчат хиляди, за да могат българите в чужбина да упражнят натрапеното им „задължение“ да гласуват, да ни лишат от присъствието си след следващите избори. Същото впрочем се отнася и за всичките им „колеги“ от политическото ни статукво.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect, по e-mail (по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook или да последваш фийда му в Twitter. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш за това си решение.