Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Дипломация for dummies

Едва ли има човек, на който няма да му направи впечатление, че нещо не е наред в изказването: „Смятам поведението на този индивид за арогантно и дълбоко погрешно. Бих оценил, ако се разграничиш от него. Ако не се разграничиш от него обаче, значи и ти смяташ същото като мен“. Никой никога не би казал тези думи в личния си живот, тъй като те са лишени от смисъл. Не можеш едновременно да искаш от някого да покаже несъгласието си гласно и да твърдиш, че ако той си замълчи, това вече би означавало, че този  някой е на твоето мнение.

foreign-ministryВ светогледа на външното ни министерство обаче тази странна позиция изглежда минава за напълно нормална, защото именно тя беше изразена от министъра ни на външните работи Даниел Митов в профила му във Facebook по адрес на нелепото изказване на новоизбрания руски депутат Пьотр Толстой, че Русия щяла да изкупи цяла България.

Ако министър Митов бе споделил мнението си по официалните дипломатически канали, то едва ли щеше да предизвика нещо повече от снизходителни усмивки от руска страна, придружени с плахи надежди, че именно на нашия първи дипломат ще му бъде възложено да преговаря от името на ЕС с Русия – все пак светът би изглеждал по много по-различен начин, ако официалната европейска позиция по отношение на кримската окупация например беше „Тя е арогантна и дълбоко погрешна. Бихме оценили, ако я прекратите. Ако не направите нищо обаче, ще приемем, че и вие смятате окупацията за арогантна и дълбоко погрешна“.

Само че в действителност коментарът на Даниел Митов изобщо не е насочен към руските му партньори, а единствено към българската общественост. Стилът му е характерен за настоящото ни правителство – нищоговорене, което, ако не внимаваш, създава илюзията за сила, но всъщност цели да прикрие поредната управленска слабост. Затова днес във всяка медия можеш да прочетеш как външният ни министър мъжкарски е заявил, че България не е за продан, а София е поискала от официалните руски власти да се разграничат от Толстой.

Че това е станало във Facebook и че нашата дипломация ще преглътне всяка реакция или отсъствието на такава, която не е открита подкрепа за ексцентричния руски депутат, ще разберат само по-внимателните читатели.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect, по e-mail (по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook или да последваш фийда му в Twitter. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

А ако харесваш този сайт и желаеш да подкрепиш оцеляването му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon.

1 коментар

  1. Т. Пацирева каза:

    Изцяло споделям. Точно тези неща написах като коментар под статуса на Д. Митов преди два дена. Две са нещата, които той трябваше, а отказа да направи:
    – да изиска отговор чрез руския посланик дали изявлението на Толстой е официално становище на Кремъл;
    – да обяви този човек за персона нон грата, безсрочно.