- E-lect.net - https://e-lect.net -

Доведи приятел

[1]Тъй като в последните два дни бях извън София, имах добрата възможност да погледам малко телевизия и да видя как изглежда протестът срещу новата ни тройна коалиция в очите на хората от провинцията (или поне онези от тях, които не се информират от интернет, а от традиционните медии). Въпреки че и трите водещи канали според мен отразяват ситуацията правдиво, в техните предавания всевъзможни (може би платени?) коментатори непрекъснато повтарят един и същи мотив – че, макар и шумни и забележими, ние, протестиращите, сме твърде малко, за да представляваме българското общество.

Аз не мисля, че е така, но такава е картината, която виждат повечето българи. Тя дава възможност на хора като Мая Манолова да продължават да твърдят, че протестиращите са платени от ГЕРБ [2], на премиера Орешарски да си прави планове за управлението през следващите години [3], а на народните ни представители вкупом да се държат нагло пред камерите днес – с изключение на Георги Кадиев, впрочем, който си спечели поне моето уважение в последните дни.

В тази връзка много ми се иска на улицата да излязат много повече хора. Затова ето ти идея – макар и леко наивна. Предлагам на всеки от нас, който пожелае да се включи в инициативата Доведи приятел, да положи сериозни усилия да убеди (а не купи, излъже или принуди) един от приятелите си, принадлежащи към това огромно множество, което е положително настроено към протеста, но по една или друга причина не участва в него – да се присъедини към протестиращите днес, утре и занапред. По какъв начин ще стане това, оставям на твоето въображение и талант.

Когато вчера обсъждах идеята с приятели, ни хрумнаха следните хаштагове – #доведиприятел, #елатеповече и #елаиднес. Да, знам, че не са особено оригинални, но поне отразяват замисъла правдиво, а това сега е най-важното.

П.С: Още за събитията от последните дни можеш да прочетеш при Янислава [4], Жюстин [5], Дзвер [6] и Иван Бедров [7].