Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Една целувка…

Според речника целувката е докосване на нечии устни до устните или до част от тялото на друг човек. Wikipedia с основание твърди, че чрез нея може да се изразява огромно количество чувства и отношения: любов, страст, привързаност, уважение, приятелство и много други. В пълно противоречие с дълбоко романтичната представа на съвременния човек, която привижда целувката като нещо изначално за природата на Homo Sapiens, науката е на мнение, че тя е относително ново явление дори в рамките на западната цивилизация (от която на практика се е разпространила по света).

Но не за това искам да говоря.

Ако се разтърсиш из медиите, ще откриеш, че в голяма част от тях е отразен днешният Световен ден на целувката. Празникът – оказва се – се отбелязва официално от 1988 година насам.

Не това, обаче, е същественото.

Чрез целувката – продължават медиите, които са си направили труда да изровят интересни факти по темата – се обменят стотици различни бактерии, 95% от които за радост са безопасни. В нея участват не по-малко от 34 лицеви мускули. При страстната целувка се губят 6,4 калории за минута, нормализира се киселинността в устата, успокоява се нервната система и се предотвратява стресът.

Но не тези любопитни факти са тема на днешната статия.

Целувката – когато е движена от любов – увеличава пулса с над 100 удара в минута и може да доведе до удължаване на живота, казват учените, което е техният начин да разкрият, че тя е една от най-удивителните човешки прояви и като такава представлява истинско докосване до божественото. Повярвай им, те ги разбират тези неща.

И честит празник!

П.С: Поради напълно зависеща от автора причина в следващите няколко дни нови материали в E-lect няма да има. С малко късмет ще се видим отново в неделя, когато ще се спра на обещаната и по традиция забавена тема за авторското право в интернет. За сега довиждане.