Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Електрокрация

Старата максима, че революцията изяжда децата си, се потвърди вчера на родна почва,  след като икономическата комисия в парламента прие поправки в закона, даващи пълна свобода на ДКЕВР да определя цените на тока, както и когато си поиска (докато според досегашната уредба това може да стане само веднъж в годината). Поправките, които предстои да бъдат гласувани в пленарна зала утре, не привлякоха особено вниманието на хората, а, в случаите, в които го направиха, коментарите бяха по-скоро положителни – защото все пак политиците ни ги продават с аргумента, че така ще се намалят сметките за електроенергия.

Това може и да стане през април, но нищо в новото законодателство не пречи на ДКЕВР пак да вдигне сметките през май, да ги свали през юни, да ги качи през август и въобще да ни докара до състояние на пълен хаос, следвайки промените в политическите течения (нека си припомним, че за Бойко Борисов няма проблем да вземе едно решение сутринта, да го отнеми до вечерта и да приеме напълно противоположна политика на следващия ден – и ние още не знаем дали той няма да се завърне на власт след изборите) или например натиска или парите на своите спонсори сред големите играчи в този бизнес.

Така политическият отговор на протестите срещу монопола в енергетиката… бе не просто да бетонира, но и да разшири властта на един орган, състоящ се всичко на всичко от седем души, да взема решения, които впоследствие ще имат ефект върху добруването на всички нас. Чудно ми е някой ще протестира ли срещу това!

П.С: Правилният отговор на проблема с цената на тока, разбира се, не е да даваме повече власт на политици и бюрократи, а да либерализираме този бизнес, позволявайки в него да навлезе истинска конкуренция и потребителите да имат реални възможности за избор между голям набор от различни услуги. Повече по въпроса можеш да прочетеш тук.