Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Журналистическа вендета

Ще бъда кратък. Винаги съм смятал, че работата на журналиста е да отразява (през своята собствена призма, естествено) онези въпроси, които вълнуват обществото, а не да се възползва от предоставената му трибуна, за да разчиства лични сметки. Точно затова не мога да скрия омерзението си от сериозно задълбочилата се в последно време вендета на Иво Инджев срещу президента Георги Първанов.

Не че последният и преди не е бил център на внимание в блога на Инджев и не че там от време на време не се появяваха изсмукани от пръстите безсмислици. Но в общия случай до съвсем скоро, струва ми се, в този блог все още можеше да се открие полезна и подтикваща към размисъл информация, гарнирана с приятна (само)ирония и добър аналитичен подход.

(Да, аз съм последният човек, който ще отрече, че Иво Инджев може да пише правдиво в случаите, в които не си е сложил наочници – както, между другото, подсказва днешната му статия.)

В последно време, обаче, 4 от всеки 5 материала в блога са посветени на Първанов, а почти всички останали – на собствената личност на автора и отражението ѝ в медиите. По този начин истински важните за обществото теми биват изместени от заглавия от типа на „Президентския с(к)андал” (28 май) „Президентът с дългия нос и късите крака” (29 май), „Немски урок за…” (31 май), „Българската омерта…” (1 юни), „Дойче веле обърна внимание на бракониера Първанов” (4 юни) и прочие, и прочие.   

Но най-тъжно за мен е основанието, което Инджев – кръстоносецът дава за написването на новата си книга (озаглавена – учудващо – „Президент на РъБъ”):

Заслугата за книгата е споделена. Първанов сам се натрапи за съдружник. Първо ме замери с президентския си с(к)андал…

Иначе казано, не е от значение истината за президента, известна на един морален журналист. Важен е фактът, че той – предполагаемо – допринесе за уволнението му от Би Ти Ви. Ето така се създава „журналистиката” на мономанията… в добрата стара традиция на ДС.

2 коментара

  1. Raymond каза:

    Не е много точно да се твърди, че г-н Иво е журналист. Дори и да изкарва прехраната си с журналистика, той се държи като объркан човек. Копира Бойко Борисов, който е премиер на цяла България, но не се стеснява да противопоставя хората. Също като г-н Иво ни дели на свои, които са добри, и всички останали, които по правило са лоши. Футболната философия /деленето на наши и на противници/, заедно с оскъдната им фантазия, изчерпва целия им творчески талант.

  2. Точно това мисля и аз за случая. И ми е тъжно да гледам как Иво Инджев се прави на глупак и му приглася една интернет сган, която по всички форуми пищи: комунистите са виновни за международното положение. Жалка работа.