- E-lect.net - https://e-lect.net -

Журналистически морал

[1]Във важния документ, озаглавен „Етичен кодекс на българските медии”, между другото се казва, че „[ние, журналистите] няма да засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление, и ще съобщаваме такива информации със съчувствие и сдържаност”. Значението на този текст, разбира се, подлежи на тълкуване и да, той няма задължителна стойност за никого.

Целта на документа, подсказана от името му, е повече или по-малко да кодифицира моралните норми в журналистическата практика. А те не се различават от тези, които обществото като цяло приема.

Нека се запитаме следното: морална (и нормална) ли е практиката да „интервюираш” хора, изгубили децата си в ужасна катастрофа преди броени часове? Ведно с оцеляла от катастрофата – в болницата? И със семейството на човека, който я е причинил и за когото не се знае дали ще оцелее? Морално и дори нормално ли е да превръщаш всяка трагедия в евтина сензация, за да спечелиш надпреварата за рейтинг?

За себе си имам отговор. Не знам дали е правилен, но знам, че е коренно различен от този, даван от две водещи електронни медии – едната известна със страстта си към риалитито в най-гнусната му форма, а другата – с твърдението, че истината била въпрос на гледна точка.