Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Защо E-lect?

Най-краткият отговор, за който се сещам, когато трябва да ти обясня защо да подкрепиш точно този блог в Patreon, е, че той се прави с любов. Тази причина може и да ти се стори тъпа, но аз вярвам, че именно страстта към писането и споделянето на идеи ме отличава не само от многобройните жълто-кафяви медии, които избуяха в последните години, но и от много от останалите, където фокусът върху създаването на възможно най-качествено съдържание далеч не е толкова силен.

Извън разликата в подхода, разбира се, мога да посоча и съвсем реални постижения на сайта през годините (макар че ще излезе, че се хваля): като например, че той беше едно от първите места онлайн, обявили се срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС в горещата сутрин на 14 юни 2013 г., а аз и приятелите ми бяхме измежду най-активната опозиция на правителството на Орешарски (още примери за позициите ми от лятото на 2013 можеш да откриеш тук, тук, тук и тук).

Въпреки че да се изявявам като опозиционер никога не е било самоцел, този блог беше критичен още към първото правителство на Бойко Борисов way before it was cool и продължи да бъде такъв и при второто управление на ГЕРБ – при все че днес мнението ми се споделя от далеч повече хора. Както казах, аз не правя това просто, за да съм „на въпреки“, а воден от убеждението, че да бъде коректив на всяка власт е важна роля на журналистиката и водеща политическа функция на всеки активен човек.

Говорейки за журналистика, няма как да не споделя и активните си опити да се (пре)боря за поддържането на високи стандартни в тази сфера и да разкривам и осмивам онези, които ги пренебрегват.

От огромно значение за мен бе и че през годините E-lect взе активно участие в не една и две каузи с обществено значение – като започнеш от хората с увреждания, почистването на околната ни среда и подобряването на отношенията между гражданите на България, и приключиш с например с легализацията на марихуаната. (Сайтът също така се включи в не малко лични дарителски и активистки кампании като тези тук, тук и тук.)

Още нещо, с което се гордея, е, че освен критични, винаги съм опитвал и да предлагам конструктивни идеи – например във вечния дебат по темата какво да се прави за една по-добра България, – да популяризирам важни икономически и философски концепции във време, в което и икономиката, и философията не са особено популярни, и да защитавам силата на разума пред конспиративното мислене, и личната отговорност пред колективното отсъствие на такава.

Вероятно мога още дълго да изброявам нещата, с които се гордея във връзка с този сайт, но ще спра, преди да ти е станало прекалено скучно. Разбира се, освен поводи за гордост, имам и такива за срам. За разлика от мой „приятел“ политик, който преди време ми каза, че от осем години бил безгрешен, аз предпочитам да стъпвам здраво на земята. Затова знам и че от време на време удрям греди. С твоя помощ, надявам се, техният брой ще стане още по-малък, докато E-lect продължи да развива силните си страни, да ти предлага най-високото качество, на което съм способен, и да популяризира триумфа на разума, а не предразсъдъците.

2 коментара

  1. Насича каза:

    Мога да ви подкрепя, но при условие, че направите сайта с опция тъмна тема. Просто си чета тука в продължение вече на 2 часа (а навън е тъмно) и ме заболя главата (а монитора, на който съм не е много хубав)! Там, където има тъмни теми (тъмен фон вместо бял), няма такива проблеми.

  2. Една от целите на кампанията ми в Patreon е да направя този сайт по-user friendly и да ъпдейтна външния му вид, да 🙂 .