Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

За „вредната“ реклама

ChocolateКогато започвам този текст, до лаптопа ми стои отворена опаковка от един великолепен белгийски шоколад, чието име няма да спомена, за да не попадна под ударите на последните регулации, забраняващи рекламирането на „нездравословни“ храни. Аз съм огромен любител на шоколада в повечето му разновидности, но въпреки това наличието на примамливи какаови блокчета върху бюрото ми е изключение в последните седмици, защото осъзнавам колко лесно се прекалява с тях и колко негативно влияе въпросното прекаляване върху спортните ми резултати в период,  в който „чистя“ излишните мазнини.

Както всеки отговорен човек, и аз сам съм взел решенията да не се тъпча със сладко, да не прекалявам с алкохола, да не пуша и тъй нататък – и изобщо не ми е нужно мнението на по правило възпълен държавен чиновник или политик, за да формирам възгледите си за това кое е правилно и здравословно, и кое е погрешно и може да навреди на здравето ми. Убеден съм, че и повечето ми читатели са по-склонни да се доверят на фитнес-специалисти като Христо Ченов и медицински лица, отколкото на рубенсовите манекени, заемащи огромното мнозинство от депутатските банки.

Или иначе казано, храненето е въпрос преди всичко на лична (а когато става дума за малки деца и на родителска) отговорност. Дори оставяйки настрана философския въпрос за ролята на държавата в едно свободно общество, то е такова „по природа“ – за едни от нас млякото е изключително ценен източник на полезни вещества, докато за други е изцяло противопоказно, за някои ядките са чудесни, при други няколко малки хапки могат да имат животозастрашаващ ефект. Една близка приятелка има алергия от мед – който 9999 от всеки 10000 души ще ти кажат, че е само и единствено здравословен.

За да направи ситуацията още по-трудна за каквато и да е изкуствена уравниловка, не само хората се различават по начините, по които реагират организмите им на различни храни, но в огромно количество случаи дозата прави отровата – един грам сол на ден например е горе-долу минимумът, който ти е нужен, за да се поддържаш жив и в добро здраве (но ако си активен спортист, ще ти трябва по-голямо количество), докато десетина грама дневно за продължителен период от време са предпоставка за сериозни проблеми със здравето.

Интересно ми е какъв закон за рекламата трябва да имаме, за да отрази коректно дори нещо толкова елементарно. Член 10, ал. 1: Забранява се рекламирането на продукти, съдържащи повече от 2.5 грама сол, освен ако а./ зрителите не са спортисти; б./ зрителите не са домакинства с повече от един член, при което солта ще се разпредели равномерно между тях и няма да застраши ничие здраве; или в./ зрителите не смятат да потребяват продуктите в поне два поредни дни, в какъвто случай няма проблем.

Какво да кажем за шоколада, който в малки количества има изключително положителен ефект и става подчертано вреден, само ако започнеш да прекаляваш сериозно? Само малките шоколади ли ще бъде позволено да бъдат рекламирани и как това ще спре феновете им да си купуват по 10 от тях и отново да прекаляват?

Всъщност, има ли дори един хранителен продукт, с който да не можеш да прекалиш? Какво значение има, че дадена храна или напитка отговаря на „изискванията“ за здравословно хранене при положение, че винаги е налице опцията да си алергичен към нея, да страдаш от заболяване, за което тя е противопоказна или просто да избухаш три порции и да си навредиш много по-сериозно, отколкото като проявиш елементарна умереност спрямо храна или напитка, неотговаряща на въпросните изисквания?

На последно място, но не и по важност, не мога да не се запитам и с какви очи хора, по чиито снимки от третата или четвъртата година в парламента илюстраторите на „Фермата на животните“ се вдъхновяват за образа на Наполеон, смятат да определят вместо нас какво е здравословно и дали и как трябва да се рекламира.

Истинските водачи вдъхновяват останалите чрез личен пример. Поради тази причина аз съм напълно убеден, че кампанията на Лазар Радков, поощряваща хората да спортуват, например, ще направи далеч повече за здравето на българите от един закон, който най-много да преразпредели рекламния пазар, така че да стане по-удобен за „правилните“ хора.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.