Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

За непредставляващите никого

По различни данни българите в чужбина ежегодно изпращат в България от най-малко 600-800 милиона до няколко милиарда лева. Имаше периоди в годините на криза, когато внесените от тях официално в страната пари надхвърляха размера на преките чуждестранни инвестиции, а изглежда сигурно, че общите суми са значително по-големи, отколкото отчита статистиката. Независимо от разминаванията в тези или онези цифри, общо-взето е ясно, че българите в чужбина са важен фактор за развитието на родната икономика в добри години и допринасят за това тя да бъде поддържана над водата в лоши.

Bulgarian AbroadНе знам за теб, но за мен лично хората, отделящи от спечелите си с труд пари, за да помагат ежемесечно на близките си в България, са много по-големи патриоти от онези, които се хранят от парите на данъкоплатците, било под формата на партийни субсидии, било като депутатски и евродепутатски заплати. Ако желанието на един представител на втората група от „патриоти“ вземе, че се осъществи и близките ни извън страната престанат „да ни се мотаят в краката“, обидени или от парламентарното отношение като цяло, или от коментари, като този, че те не представляват никого, освен една мрежа, опитваща се да дестабилизира държавата, дори само парите, които няма да влязат у нас, ще доведат до много по-лошо представяне на икономиката ни, а за голямо количество домакинства липсата им би била на практика катастрофална.

Трудно ми е да коментирам презрителното отношение на родните „патриоти“ към българите в чужбина. Всеки човек, независимо къде живее, на първо място представлява себе си и всяко идиотско изказване преди всичко говори що за личност е той самият. Ако един човек е истински патриот, той би трябвало да работи за приобщаването на всички български граждани към родината си и да търси солидарност, сътрудничество и обединение, вместо да ръси обиди и да всява разделение.

В този смисъл, за мен е ясно къде точно стоят от гледна точка на патриотизма представителите на онази формация, която по зла ирония  е поставила „патриотичен“ в името си.

Що се отнася до политическата ни класа като цяло, тя прекрасно показва своето лицемерие като няма проблем с парите, изпращани от сънародниците ни у нас, точно толкова демонстративно, колкото има такъв с правото им да се произнасят на равни начала с всички останали за бъдещето на България.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect, по e-mail (по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook или да последваш фийда му в Twitter. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш за това си решение.