Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

За СИРИЗА с любов

Победата на СИРИЗА на парламентарните избори в Гърция в неделя и съставянето на правителство на партии, чиито икономически програми вещаят катастрофа за страната и нейното население, предизвика както вълна от притеснени коментари в медиите и социалните мрежи от страна на хора, разбиращи от икономика, така и радостта на леви радикали, за които идеологията стои далеч по-напред от реалността. Като се имат предвид моите възгледи за света, тази победа вероятно би трябвало да ме прави нещастен, но аз всъщност ще споделя радостта на крайно левите, макар и не по техните причини.

Както писах и по време на предишните гръцки избори преди повече от две години, ще направя това, не защото съм лош човек и бих искал гърците да страдат, а понеже ми се струва, че катастрофата, която ще причини СИРИЗА, ако сериозно се опита да изпълни програмата си, ще се отрази отрезвяващо както на Гърция, така и на цяла Европа (в която все пак истински радикална лява политическа сила не е управлявала от 25 години насам), и като резултат може ни помогне да се отърсим поне от част от лъжите на левицата.

Тук не му е мястото да коментирам защо не е вярно, че южната ни съседка следваше дясна политика или политика на строги икономии в последните години, но, ако темата те интересува, можеш да започнеш от факта, че през 2013 г. правителствените разходи там достигнаха до 59.2 процента от БВП в сравнение с 50.6 процента през 2008 г., 52.1 процента през 2010 и 53.8 процента през 2012 (а това значи, че гръцкото правителство харчи повече от създаденото от населението си от всяка друга държава в Европа и от почти всяка по света).

На база на горното обаче ще предположа, че пред СИРИЗА има точно два пътя: 1. тя или ще продължи да твърди, че страната досега е правила икономии и ще задвижи предизборната си програма, която би струвала на гръцките данъкоплатци още 12 милиарда евро и би закрепила огромната безработица там за още години напред; 2. или ще наруши много сериозно обещанията си, за да работи за спасяването на Гърция.

Каквото и да стане, нагледният пример, който ще ни даде управлението на социалистическо правителство съвсем близо до нас, ще бъде най-сигурният лек срещу залитанията на радикалната левица.