Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

За СС на УНСС

Човек трудно би могъл да повярва, че в седмицата, в която покани Николай Бареков да говори за „фалшивите новини“, Студентският съвет към УНСС би могъл да падне още по-ниско. Оказва се обаче, че с малко старание и страшно много нахалство всичко е постижимо. На извънредно заседание в събота СС на УНСС прие декларация, чийто комсомолски патос напомня за едно „по-хубаво“ време. В нея младите барековци едновременно защитиха свободата на словото от всяка форма на цензура (при все че никой не се е опитвал да цензурира госта им) и заплашиха страницата „Наука и критично мислене“ и студента Кезим Медев със „съответните действия“ от страна на органите на реда за това, че са споделили видимо хумористичен колаж за бъдеща среща с Делян Пеевски във Facebook.

UNWESSИзлишно е да казвам защо смятам това най-малко за неадекватно и недостойно. Огромна част от реакциите на неподписаната от никого декларацията на СС бяха изпълнение или с присмех, или с възмущение – както и трябва да бъде, когато уж модерни млади хора с амбицията да управляват си представят, че още живеят във времето, в което кричините гласове и сатичните коментари се преследваха с насилие.

За момента оставям настрана и интересния факт, че хора, претендиращи, че свободата на словото за тях е висша ценност, нямат никакъв проблем да заплашват опонентите си с „органите“.

Образованието в България има огромни материални проблеми, за които и в E-lect е ставало дума и към които по някаква си своя причина се обръщат авторите на декларацията на СС на УНСС. Обаче, даже всеки от тях да бъде разрешен с магическа пръчка още утре, последната седмица за пореден път показа, че уж авторитетни образователни институции като УНСС имат и сериозен морален проблем. Докато на върха се издигат хора, които

1.) нямат проблем да поставят името си зад всяко долнопробно събитие, стига някой да си го плати;

2.) активно се опитват да заглушават несъгласните, плашейки ги с властта; и

3.) не разбират как всичко това ги прави не страшни борци за идеали, а жалки обекти на присмех

никакви материални подобрения нищо няма да разрешат.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.