Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

За увеличаването на доходите

MoneyТрябва да кажа, че много ми харесва изказването на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, че „борбата с бедността не се случва със социални помощи, а с увеличаването на доходите“, макар и навярно не по причините, които ти хрумват. Като типичен политик с това си твърдение Калфин споменава една истина, която не само е тафтологична (по-богат значи с по-високи доходи, duh), а и така очевидна, че наистина няма смисъл да се изговаря – вицепремиерът щеше да звучи точно толкова релевантен, ако беше казал нещо от типа на „Земята се върти около Слънцето, а не обратното“ и „небето е синьо“.

Истинският въпрос е не дали по-високите доходи са равнозначни на по-малко бедност, а какъв е пътят към повишаването на доходите. Съдейки по настоящата политика на правителството, в което работи Калфин, че и по тази на няколко преди него, „отговорните“ ни мъже и жени упорито смятат, че по-високите доходи зависят от техните декрети, програми за субсидирана заетост, повишения на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, и правителствени инфраструктурни проекти. Ако решим да се водим по това, което ни казва икономическата наука, или просто да хвърлим поглед на положителния или отрицателен опит по света, обаче, ще разберем, че повишаването на доходите е функция преди всичко на по-високата производителност на труда, а тя от своя страна зависи преди всичко от това доколко свободен и справедлив е пазарът.

Или, иначе казано, ако вицепремиерът Калфин и колегите му наистина се интересуват от това гражданите на България да имат по-високи доходи, основната им задача трябва да бъде да премахват онези законодателни норми, регулации, данъци и държавни служби, които пречат на развитието на свободните пазарни отношения между свободни хора. Удобно мерило за усилията им в тази сфера е мястото, което страната ни заема в Индекса на икономическата свобода на фондация Heritage и което понастоящем не е кой знае колко завидно (макар че, като почти всичко останало в България, е по-скоро средняшко, отколкото лошо). За съжаление, впечатлението ми от родните политици е, че те на първо място се интересуват от повишаването на собствените си доходи – област, в която наистина блестят с творческите си умения.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect, по e-mail (малко по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook или да последваш фийда му в Twitter. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш за това си решение.