- E-lect.net - https://e-lect.net -

За Фукушима, наглостта и страха

Не е тайна какво се случва в Япония, така че няма да влизам в подробности от последните дни – тази статия не е за това. Фактът, че страната бе ударена от едно от най-мощните земетресения в световната история [1], а впоследствие и от предизвиканото от него цунами, е ужасяващ, и аз съм сигурен, че всички се надяваме жертвите да не достигнат прогнозираните 10 000. В същото време е налице проблемът с атомната централа във Фукушима, който, макар и силно преекспониран от вечно търсещите сензация медии [2], в никакъв случай не може да се определи като дребен.

(С уговорката, обаче, че дори да се сбъдне най-негативният възможен сценарий, няма да има  последици за живота и здравето на хората, според уверението на правителствения секретар Юкио Едано.)

[3]Темата на днешната статия, както подсказва и заглавието, е наглостта – в случая от страна на партия „Зелените” – да се възползваш от чуждото нещастие и обясним човешки страх, за да прокараш собствения си дневен ред. Не бяха минали и няколко часа от взрива във Фукушима, преди представителите на партията да пуснат силно неинформираната си, но за сметка на това, плашеща позиция [4],

(започваща, между другото, с лъжата: „Месец и половина преди 25-тата годишнина от Чернобил, взрив на атомна централа се случи отново”,)

и да организират пресконференция против изграждането на „АЕЦ Белене”.

Аз също не харесвам особено идеята за нея. Но много повече не понасям онези хора, които са способни да превърнат в политика всяка една ужасна трагедия. Засрамете се, гнусно е!