Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

За честта Балканска

Дори няма да се правя, че не намирам за идиотски казуса с „песента на Валя Балканска“ Излел е Дельо Хайдутин, която уж е открадната от Холивуд. Самата песен, напук на навсякъде лансираното в кавичките твърдение, е народна и по никакъв начин не принадлежи на нашата певица, така че и няма как да бъде открадната от нея. Според Валя Балканска пък, тя за първи път чува песента в този аранжимент (следователно, дори нейният конкретен аранжимент да е оригинален, той също така не е използван в Утреландия) и това не е нейният глас (от което веднага следва, че не може да има претенция и за сродни на авторските права).

CopyrightНе мога да разбера претенцията на гениалната ни изпълнителка, че именно тя е била окрадена, защото скоростната ми проверка показа, че интернет е пълен с други български изпълнители, записали Излел е Дельо Хайдутин – като Георги Христов, Невена Цонева, някоя си Татяна, Николай Славеев и много много други. При това положение логично изникват два въпроса: 1.) всеки от тези изпълнители ли е питал Валя Балканска, за да използва „нейната“ песен и, ако не, защо това не е довело до скандал много по-рано; и 2.) откъде точно сме сигурни, че ограбената не е например Невена Цонева?

Най-забавна в този казус обаче ми е праведната страст, с която куцо и сакато се хвърли да защитава честта на българската изпълнителка. Иска ми се да вярвам, че никой от стотиците новоизлюпени защитници на авторското право никога не е използвал Замунда или Арена, не е гледал клипове във Vbox7 и не е свалял книги от Читанка, но честно казано съм сигурен, че ситуацията е точно обратната.

Аз самият ползвам всеки от споменатите сайтове, защото, както мисля е ставало дума, не само смятам, че системата на авторските и сродните им права не е адекватна в днешния си вид, но и твърдо вярвам, че тя е такава в резултат на корпоративен натиск, целящ по-големи печалби за ограничен кръг „бизнесмени“ в ущърб както на авторите, така и на потребителите на творчески продукти. Въпрос на елементарна принципност обаче е да съм последователен в тази си позиция, дори когато смятам, че определено авторскоправно „нарушение“ засяга мен.

В този смисъл мнозинството от патреотите, които се хвърлиха да се възмущават от „обидното“ отношение на Холивуд към Валя Балканска от моя гледна точка са лицемери. Ако иска да бъде честен със себе си, всеки от тях трябва да започне да заделя по малка сума за всеки български изпълнител, чийто клип е гледал някъде в нета, да затвори акаунтите си из торент тракърите и да изтрие цялото „нелегално“ съдържание от компютъра си. Само тогава може да се приеме, че възмущението му искрено.

Но, разбира се, дори при това положение, остава фактът, че е меко казано странно един от десетките, ако не и стотици изпълнители на народна песен, да претендира, че именно той е бил ограбен от поредния ѝ модерен аранжимент.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect, по e-mail (малко по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook или да последваш фийда му в Twitter. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш за това си решение.

1 коментар

  1. Божо каза:

    В случая става въпрос по-скоро не за т.нар. „авторско право“, което въщност е право за издаване, а за плагиатство. Ако композиторът е обявил, че ползва цитат от българска народна песен – няма плагиатство. Ако не – е плагиат и трябва да си носи последствията.
    Той твърди, че е търсил, кой държи правата върху песента, пък кой знае.
    Колкото до Валя Балканска, ако е използван нейният глас – тя има права върху изпълнението, ако правата на Мартин Кейниг, който е записал песента и издал плочата с най-известния запис на Балканска (тоя, който е на Вояджър) са изтекли.