Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

За честта на пагона

Спомням си, че когато бяхме деца, и аз, и много мои приятели сме си мечтали да станем полицаи, защото те пазят справедливостта. Може би сме били наивни, а вероятно някои от нас още сме такива, и със сигурност дори тогава е имало други деца, които са виждали в значката силата и възможността да тормозят всички останали безнаказано. Все пак ми се ще да вярвам, че много от хората, на които разчитаме да ни защитават от престъпници, го правят на първо място от усещане за морален дълг, а не заради по-високата и автоматично индексираща се всяка година заплата, ранно получаваната пенсия и огромното в сравнение с почти всяка друга сфера у нас обезщетение при пенсиониране или напускане.

PoliceБез съмнение може да се спори по темата каква част от привилегиите в сферата на сигурността са наистина привилегии и кои са необходимо следствие от трудната и опасна работа, която служители в нея вършат. Няма съмнение и, поне за мен, че правителството реши да лансира идеите си за промяна в тази сфера така, както прави с всичките си политики – полусекретно и без обсъждане със заинтересованите страни – и напълно разбирам как това би могло да вбеси потърпевшите от действията му (колкото и необходима да ми се струва радикалната реформа в сектора сигурност).

Обаче, по мое мнение, няма място за спор, че от хората, на които на теория сме поверили да охраняват правата ни и които пак на теория правят това заради силно развитото си вътрешно чувство за справедливост, трябва да очакваме достойно поведение, служещо за пример. Познавам няколко изключителни полицейски служители и искрената ми надежда е мнозинството да са като тях, но за съжаление точно достойното поведение често пъти се оказва дефицитно както в медийните истории, така и в многобройни разкази на познати и непознати в социалните медии – и честотата на тези истории, струва ми се, е сред водещите причини родната полиция да не се радва на кой знае какво уважение сред гражданите на България.

Когато пиша това, нито искам да правя генерализации от типа на „те полицаите са не знам си какви“, нито смятам, че подобен подход е от полза за когото и да било. Има всякакви полицейски служители – и добри, и лоши, но за нещастие в немалко клипчета и информации, посветени на снощния полицейски протест, видях само лошите.

Нямам нищо против служителите на МВР да защитават своите права и привилегии, точно както и всички останали български граждани. Правото на сдружаване, правото на събиране и правото на протест трябва да бъдат уважавани, дори когато сдружаващите се, събиращите се и протестиращи хора искат нещо, с което аз лично не съм съгласен. Това, което според мен (а и, надявам се, според всеки достоен български полицай) е напълно недопустимо е грозното поведение спрямо всички останали граждани, включващо псувни, заплахи и откровена агресия.

Когато полицейските ни служители излязат да протестират по начин, който да ни покаже, че те самите вярват в силата на правото, а не в правото на по-силния, когато се държат на нивото, което призванието им предполага, и когато сами изолират и заклеймяват черните овце в собствените си редици, тогава ще започнат да се радват на повече уважение и солидарност дори сред онези български граждани, които не са съгласни с исканията им.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect, по e-mail (по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook или да последваш фийда му в Twitter. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

3 коментара

 1. Longanlon каза:

  Автоматично индексиране на заплатите всяка година? Не знам това кой ти го е казал, но не е вярно.

  Чувството за дълг и справедливост е хубаво нещо и определено помага човек да избере сходна професия, но не плаща сметките. Проблемът не е дали полицаите заслужават това, което получават, а дали за по-малко ще можем да намерим по-добри или поне същите като качества хора. А за правото на силата и силата на правото, виж моята статия по въпроса 🙂 .

 2. Полицейските заплати в момента се „индексират“ (това е терминът, използван от поне няколко официални лица и буквално всяка медия в последните дни) с по 2 процента на година автоматично.

  Напълно е възможно законът да използва различна терминология – трябва да погледна – но по същество си е „автоматично индексиране“ по смисъла на този израз.

 3. Longanlon каза:

  Не исках да се препирам, въпреки че ми бе ясно, че не си прав, само че вчера на работа бе пуснат телевизор и хванах малко новини, та разбрах от къде идва идеята ти за 2% „индексация“ на полицейските заплати годишно – просто така му викат журналистите.

  2-та процента са надбавка за стаж, а не увеличение на брутната или нетната заплата – така един полицай с максимален стаж получава около 150 лв. повече от току що назначените си колеги, но неговата заплата не се увеличава всяка година. Терминът „индексация“ е неправилен, доколкото смисълът му е ежегодно увеличение на нетната сума на пенсии, заплати и т.н. с фиксиран процент.