Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

За Янев, ДАНС и поредния скандал

Не че мисля, че в ДАНС всичко е наред. Или че изобщо се интересувам от Държавната (агенция за национална) сигурност. Но определено виждам нещо дълбоко противно в днешната медийна проява на партия „Ред, законност и справедливост”, по време на която четирима нейни депутати – Кристияна Петрова, Георги Терзийски, Тодор Великов и Емил Василев – изнесоха скандални „факти” (по dnes.bg) за случващото се там.

Противно, не защото не е невъзможно те да бъдат напълно верни – въпреки че това още не е доказано и не смятам за етично една българска медия да използва толкова категоричен език. Проблемът ми сам по себе си не идва и от това, че информацията е изнесена от РЗС. Комбинацията от тази партия с медийното внимание, което ѝ се отделя, и ДАНС, обаче, ме кара да се заслушам с интерес.

В агенцията се краде, има шуробаджанащина при назначението на служителите ѝ, запои и сексуална експлоатация, а заплатите са огромни, твърдят от РЗС, комбинирайки в едно сериозни обвинения, кокошкарски истерии и популистки глупости.

(Например, ако агентите на ДАНС наистина получават толкова много пари, защо им е да крадат цветни телевизори – че даже и тухли – от бившата резиденция „Банкя”?)

Но най-важното е, че всичко това идва от партията на Яне Янев, чиято звезда изгря покрай тясното му сътрудничество със същата тази държавна структура. Противно ми е, че преди да изпадне в немилост господин Янев не даваше и дума да се издума срещу нея. А сега се обръща на 180 градуса. Не за първи път (и със сигурност не за последен). Затова, въпреки че в по принцип не смятам, че трябва да съдим за вестта по вестоносеца, мисля, че точно в този случай този конкретен вестоносец заслужава единствено нашето презрение.

(Министър Цветанов, обаче, трябва да си свърши работата и да провери „сигнала”. Това в духа на пожелателното мислене, разбира се – едва ли можем да очакваме нещо сериозно в атмосфера на медийно надцакване.)