Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Здравословно

Говорейки за наднорменото тегло, не мога да не ти обърна внимание, че то е най-вече здравословен проблем, независимо от факта, че обществото ни е дооста по-склонно го възприема от козметичната му страна. А обръщайки внимание на здравето, основните тревоги, които изплуват тук, са свързани със сърдечно-съдовата система. Ако си мислиш, че те са маловажни или си твърде млад, за да ти пука, think again! България продължава да е на първо място по внезапна сърдечна смърт в Европейския съюз (и пак някъде там според броя на сърдечно-съдовите заболявания) и – както Лонгалон ни напомни през седмицата – това се дължи преди всичко на безобразно хранене, още по-безобразно отношение към физическата активност и най-вече пълна безотговорност спрямо утрешния ден.

За да приключа с полезните линкове за деня, ще ти кажа, че тази статия черпи фактите си от материала „Your Heart Health: 13 Numbers Everyone Should Know”, който си позволих да побългаря и опростя, имайки предвид, че родното отношение по въпроса не би могло дори да стъпи на малкия пръст на това на „тъпите” американци. Ако вземеш да му хвърлиш един поглед, ще ти стане ясно, че доброто здраве е зависимо преди всичко от: 1. нещата, които приемаш; 2. колко се движиш; и 3. колко тежиш. Нека се спрем малко по-подробно на списъка, започвайки с

Цигари, алкохол, храна

При сериозните пушачи, казва едно норвежко проучване, вероятността да умрат в рамките на тридесетте години, върху които то е разработено, е 2 и половина пъти по-голяма от тази при непушачите. (Пък партия ГЕРБ и по-конкретно печално известният Емил Димитров, на чиято инициатива дължим последните български простотии в сферата, да си мислят каквото щат за интересите на „бизнеса” – предимно този отново на Димитров, ако там е въпросът.) Още по-тъпо е, че проблеми със сърцето могат да възникнат от нещо като десетминутно пасивно пушене дневно. Ура за родните управляващи. В случая – спор няма – ако искаш да се предпазиш от един куп болести, идеалното количество цигари е 0.

По различен начин стоят нещата с алкохола. Не, той не е чак полезен (или най-малкото учените спорят по темата), но умерената консумация едва ли ще ти навреди. От друга страна редовното прекаляване, за всеобщ ужас, може да доведе до високо кръвно налягане и сума ти други проблеми, които няма да се правя, че разбирам.

Стигайки до храната, новината е, че (десетки) хиляди животи могат да бъдат спасени… ако се посегне на толкова ценните за българина сол и захар. Солта, твърдят лекарите, е толкова вредна, че безопасното количество от нея е само 1.5 грама на ден. Или поне десетина пъти по-малко от това, което поемаме, смея да предположа. Що се отнася до захарта, там проблемите са вторични, но все пак в един идеален свят жените щяха да консумират по до 100 калории от нея дневно, срещу около 150 за мъжете.

Движението,

което за нуждите на този текст, ще дефинираме като джогинг, каране на колело, бързо ходене или друга дейност, която може да се определи като кардио, в комбинация с общо тонизиране на мускулите (така че не са движение лежерните разходки, пътуванията с колата или излежаването на плажа), е даже по-важно от храненето. Хиляди и хиляди специалисти от години повтарят едно и също, макар и без особена чуваемост: за да бъдеш здрав, сега и за в бъдеще, ти трябват минимум 150 минути умерена физическа активност на седмица, разпределена в най-малко пет дни.

Това, плюс поне два пъти седмично да се поупражняваш с гирите, да кажем за по половин час! Отделиш ли само толкова време – нещо напълно постижимо за всеки, независимо колко е зает, не просто сериозно ще намалиш шанса да прекараш по-зрелите си години като опитно поле за следващото поколение студенти по медицина или, по-лошо, като новодомец във Вечните ловни полета, но и ще вкараш личния си

Индекс на телесната маса

в рамки, позволяващи да се събереш в огледалото. Последният не особено трудно може да бъде изчислен в интернет. При все, че той не е точно средство за предвиждане на дъъъългия списък със заболявания, свързани с наднорменото тегло (като диабетът и потенциалният инфаркт са само върхът на айсберга), все пак имай предвид, че, ако стойността му е над 25-26 и не си планина от мускули, най-подходящият момент да започнеш да тичаш в парка е бил вчера.

Или – за да обобщя – както вече разбра от предната статия, ключът към хубавата фигура е в умереното хранене и активния живот. Ако днешното продължение може да те научи на нещо, то е, че те са ключ и към по-добро здраве. В тази връзка, дори да не желаеш да се захванеш с тях в свой собствен интерес, направи го поне от любов към господин премиера, който не може по цял ден да обикаля кръстовищата в търсене на поредния здравен министър!

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

2 коментара

  1. Longanlon каза:

    Отношението на „тъпите американци“ към собственото им здраве е отговорно най-вече защото там да си болен излиза страшно скъпо – особено сърдечносъдовите и други хронични заболявания.

    У нас на пенсионерите им е хоби да висят пред лекарския кабинет, пият шепи евтини хапчета… а в САЩ подобно нещо означава практически да си дадеш спестяванията за лечение и затова още от млади огромна част от хората внимават и вземат мерки.

  2. Абе и там сърдечносъдовите заболявания са от основните причини за т.нар. preventable deaths. За България нещо не мога да намеря статистика…