Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Зимна ваканция ли?

Нищо лично! Чета и не вярвам на ушите си, както би казал някой. Днес за пореден път ученици – този път от Сливен – протестират за удължаване на зимната си ваканция, и то как: хвърляйки бомбички, кисело мляко и яйца по сградата на общината. В същото време, според последното изследване PISA на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, в българското образование се наблюдават: лоши умения за четене, трудности при анализиране на текст и липса на способности за осмисляне на предоставена информация. (Какво ли значи последното?) Пак оттам става ясно, че 21% от анкетираните родни деветокласници смятат, че четенето на книги за удоволствие е загуба на време.

Не че смятам, че кратката ваканция ще промени нещо, защото не продължителността на учебния процес е проблемът у нас. Но определено съм на мнение, че – оставени на себе си – онези двадесет и един процента от горния параграф спокойно могат да поискат ваканцията да продължава от 1 януари до 31 декември.

Затова, за първи път в историята на E-lect ще оставя извода на премиера Борисов, според когото протестът на учениците е извращение на демокрацията и опит за нейното превръщане в анархия. „Мога само да се усмихвам”, казва още той. „Това е все едно да попитаме някой става ли му се сутрин за работа, защото всеки би пожелал работно време от 12-13 часа”. Напълно правилно – един от огромните проблеми на България е, че почти всеки – по-млад или възрастен – на драго сърце би избягал от отговорност, а като протестираш, това най-лесно става. Но хайде стига вече!

2 коментара

  1. Савова каза:

    До КОГА решенията ще се вземат „от днес за вчера“? Като родител няма да играя със здравето на детето си – да го извеждам по спирки или да създавам смут с колата по заледените улици. Ще си остане ден-два – и без друго си представям какъв „учебен процес“ се води в студените класни стаи и сред намръщени и навлечени като клошари учители.

  2. Хъм, странен коментар за статия отпреди повече от година – при това по съвсем конкретен проблем! 🙂